Észak-Erdély

2010. augusztus 30. 15:08

Hetven évvel ezelőtt írták alá a második bécsi döntést, amivel Észak-Erdély visszatért pár évre Magyarországhoz. Pár pillanatig nagyok mertünk lenni a vég előtt.

2010. augusztus 30. 15:08

A Horthy-rendszer, amely nagyrészt Trianon elfogadhatatlanságában és a revízióban találta meg legfőbb célkitűzéseit, a harmincas-negyvenes évek fordulójára kezdte megvalósítani milliók vágyait. A német-olasz segítséggel létrejött visszacsatolások mára olyannak tűnnek, mintha Magyarország orosz rulettezett volna. Igen, Hitler és Mussolini visszaadta a területeket, hogy aztán magukkal rántsák a régi, polgári Magyarországot és annak egyes népcsoportjait a pusztulásba. Mégis: a visszacsatolások napjai határon túl rekedt magyar nemzedékek számára jelenthették életük egyik legszebb időszakát. Még a finnyás, szenvtelen, nagypolgári Márai Sándor is érzelemkitörésekkel dúsított, lelkes riportokban, véleménycikkekben számolt be a visszatért területek hétköznapjairól a magyar sajtóban. Hetven éve, pár pillanatig mertünk nagyok lenni.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amok
2010. szeptember 01. 14:51
@kesztió 1. Erdély Magyarország tulajdona volt szerinted? Ezt kikérem magamnak. Erdély nem Magyarország tulajdona, hanem Magyarország része volt, ez ténykérdés. A magyar jogrend és közhatalom müködött Erdélyben is. Ezt az összes akkor nemzetközi szereplő, szerződés elismerte. Hogy te hogyan gondolkodsz erről az a magánvéleményed. 2. Szerinted eleve cseppet is igazságos volt a milleniumi Nagy-Magyarország-konfiguráció? Kérdés hogy milyen kritériumok alapján határozod meg az igazságot. Hogy mennyire volt igazságos, arról lehet vitatkozni, de hogy jogszerű volt, arról nehezen.
vendée
2010. szeptember 01. 12:45
Nekem, mint kis "naivnak" az internetes fórumok világában, ezt tudnom kellett volna?
vendée
2010. szeptember 01. 11:49
Továbbra sem értünk egyet, de elfogadom, hogy a vitákat kulturált hangnemben kell folytatni. A hozzáállást tekintve minden ember más és más, én nem bélyegezném meg Advocaat-ét és Kündüét sem. Nagyon sok mindenben egyet értek velük, bár alkalmanként elragadja őket az indulat, ennyi. Néha engem is.
kesztió
2010. szeptember 01. 10:45
Habgier macht mächtig, azaz a kapzsiság naggyá tesz. Szabadteres reagálás a Mandinerre a bécsi döntés évfordulójának apropóján: http://szabadter.wordpress.com/2010/09/01/habgier-macht-machtig/ Úgyhogy lehet vitatkozni és/vagy szidalmazni a szerzőt! :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!