Eltitkolt pedofilügyek miatt sürgetik az ír bíboros távozását

2012. május 04. 09:05

Sean Brady bíboros 1975-ben közreműködött egy plébános pedofilügyeinek eltitkolásában a BBC szerint. Ír és északír állami vezetők követelik lemondását.

2012. május 04. 09:05

Egy BBC-n sugárzott riportműsorból derült ki, hogy Sean Brady bíboros még 1975-ben segített eltussolni Brendan Smyth plébános pedofilügyeit. 1975-ben egy szintén bántalmazott fiú kereste fel Bradyt, és átnyújtott neki egy listát, melyen azok nevei és adatai szerepeltek, akiket bántalmazott Smyth atya. Brady semmit sem tett; Smyth-t 1997-ben 12 évre ítélték, miután beismerte, hogy harminc év alatt 74 fiút és lányt bántalmazott. A bíboros szerint a műsor súlyosan félrevezető módon ábrázolta az ő szerepét, így nem mond le.

Eamon Gilmore ír miniszterelnök-helyettes szerint aki egy ilyen súlyosságú ügyben nem hajlandó intézkedni, az nem tölthet be egyházi tisztséget. Martin McGuiness, Észak-Írország katolikus miniszterelnök-helyettese is döntése felülbírálására szólította fel Bradyt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!