Bölcskei: A megbékéltető Jézussal ikertestvérünk született

2013. december 25. 17:44

Bölcskei Gusztáv református püspök a megbékéltető és megáldó Jézusról beszélt a karácsonyi istentiszteleten szerdán, a debreceni Református Nagytemplomban.

2013. december 25. 17:44

 Igehirdetésében a püspök hangoztatta: karácsonykor ikertestvérünk született, aki átölel, megbékéltet, megáld és megtart bennünket. A mi ikertestvérünk, Jézus születése után életet adó ölelésével stabilizálta az életünket. Születése, a karácsony a meglepetés mellett az alázat ünnepévé vált, hiszen le kell hajolunk ahhoz, hogy lássuk a gyermeket, aki olyan, mint a többi, és aki ugyanakkor senkihez sem hasonlítható.    

„Kaparjuk le szívünkről a kérget, szemünkről a hályogot, hogy meglássuk ki van itt” - üzente a Magyarországi Református Egyház lelkészi elnöke.

A püspök felidézte annak az ikerpárnak a történetét, amelynek egyik tagja születése után gyenge volt és az orvosok szerint nem volt esélye életben maradni. Ám az egyik ápoló szabályt szegett: közös inkubátorba tette őket, ahol az egészségesebb gyermek átölelte testvérét, így az állapota javulni kezdett, és ma már mindketten egészségesek.

„Karácsonykor valamennyiünknek ikertestvére született, aki a szabályokat megszegte, bemászott a mi inkubátorunkba és átölelt bennünket” - fogalmazott Bölcskei Gusztáv a Nagytemplomot zsúfolásig megtöltő hívek előtt. „Karácsonykor ... boldog, szent örömmel fedezzük fel, hogy itt van valaki, aki azért jött, hogy hétköznapjainkat átjárja az ő lelke” - üzente a püspök.

Figyelmeztetett azonban arra, hogy vannak, akik nem ezért jöttek, vannak akiknek a szemével nézve a világon rendetlenséget, zűrzavart, mocskot látunk. „Habár ott van a bűn zűrzavara, ott vannak Heródes zsoldosai, karácsonykor elkezdjük észrevenni a legkisebb dolgokat, a legegyszerűbb ajándékot, letisztul minden. Aki meglátja ezeket az apró dolgokat, annak elmondhatatlan öröme lesz” - hívta fel a figyelmet.  

A városnak és a világnak szóló üzenettel zárva beszédét megismételte: Jézus megbékéltet, megáld és megtart bennünket. Bölcskei Gusztáv végezetül Isten áldását kérte a hívekre, majd az istentisztelet a hagyományos úrvacsora-osztással ért véget.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
micream
2013. december 29. 00:16
Hiába. Ahol pap emelt szót, Ott az igazság megfeszíttetik, Az igazság szörnyethal ott.
Farkas Árpád
2013. december 28. 21:05
Pont ezért a keresztyének egyik legkésőbb kialakult ünnepük a karácsony. Pl. sem Márk, sem János evangéliuma nem szól a karácsonyi történetről. Pál leveleiben sem olvasunk Jézus születéséről, de annál többet a hit által való megigazulás és a keresztyénség központi alapjáról a feltámadásról az 1Kor 15-ben. A vasárnap is, azért lépett a sabbat helyébe, mert az Úr feltámadásának napja volt. A húsvétot nevezték az egyházatyák az ünnepek ünnepének. Karácsonyt pedig azért ünnepeljük, mert Krisztus feltámadt a halálból és elvégezte a megváltás művét és karácsonykor megtestesült Szűz Máriától, hogy a hitvallás szavaival éljek.
feketemacska
2013. december 26. 21:23
Semmilyen prédikációt,nagygyűlési beszédet,kortes nyökögést hallgatni nem érdemes,sőt káros. Sokszor a csönd többet mond,vagy egy zenehallgatás,mint a világ pünkösdi királyainak hazugságai,félrevezetései,mellébeszélései. Hallgasd inkább a kisembert.
Öreg
2013. december 26. 21:22
Aki karácsonykor nem Jézus jövetelének örvend, az nem érti karácsony lényegét. Karácsony nélkül nem lenne Nagypéntek és Húsvét! Minden más csak mellébeszélés!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!