Utólag kerülhettek a tevék egyes bibliai történetekbe

2014. február 05. 13:26

A Biblia pátriárkák korában játszódó történeteinek tevéi utólag kerülhettek a szövegbe, mert ezek az állatok valójában csak a Krisztus előtti 9. században jelentek meg Izrael földjén – derült ki a legkorábbi háziasított tevék régészek által megtalált csontjainak karbon-datálásából.

2014. február 05. 13:26

Erez Ben-Joszef és Lidar Szapir-Hen, a tel-avivi egyetem régészeinek közleménye szerint ez az eltérés is azt bizonyítja, hogy a Biblia szövege jóval az abban szereplő történetek kora után alakult ki.

Az izraeli kutatók az ország déli részén, az Arava–völgyben talált rézolvasztó helyeket vizsgálva figyeltek föl rá, hogy a tevék csontjai csakis a Kr. e. 10. század utáni lelőhelyeken kerültek elő, és sohasem korábban. 

 
A teherhordó háziasított tevék megjelenése fontos gazdasági és társadalmi változásokat hozott a térségbe, és ez az időszak a feltárt csontok alapján évtizedes pontossággal meghatározható: évszázadokkal követte a pátriárkák korát, és évtizedekkel Dávid királyságát.
 
Noha a tevéket az Arab-félszigeten már Kr. e. 2000 körül elkezdték teherhordásra használni, de Izrael vidékére csak jóval később, valószínűleg egyiptomi közvetítéssel jutottak el. Erre utal az is, hogy az egyiptomiak éppen abban az időben foglalták el ezt a területet, amikor a tevék a régészek szerint megjelentek. 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kgyula
2014. február 20. 16:34
Erez Ben-Joszef és Lidar Szapir-Hen, a tel-avivi egyetem régészeinek közleménye szerint ez az eltérés is azt bizonyítja, hogy a Biblia szövege jóval az abban szereplő történetek kora után alakult ki. Óriási exploráció! :))) Ennek a két "felvilágosult" hülyének tanácsolhatná valaki, hogy a homok turkálásán kívül efféle megállapításokhoz olvasgathatnák olykor a Tóra történetét. Valóban a pátriárkák kora után írt a pátriárkákról a szentíró (Mózes), mivel utóbb élt. Amúgy vannak más könyvek is, amelyek az események után íródtak, ismét mások meg a történésekkel egyidejűleg. Egyébként először Ábrámmal kapcsolatban esik szó tevékről. És honnan is származik és merre "kóborolt" Ábrám?
Arma Gedeon
2014. február 06. 00:30
MArhák. 1. Nem biztos, hogy előkerült már a legrégebbi tevecsont Izraelben. 2. A bibliai sztorik nem mind szentföldiek, egy részük jöhetett olyan területről, ahol korábban volt teve.
Csomorkany
2014. február 05. 22:04
Nem rossz kérdés, de azt hiszem, igen. Mózes kora az egyiptomi történelem szempontjából az ún. tengeri népek kora. Tehát a tenger felől érkező kis népek sokasága válságba sodorta az egyiptomi államot. Mózes népe egyiptomi szempontból ezen népek egyike volt. Ebből a korszakból a lovak használata sok forrásból dokumentált.
magnamater
2014. február 05. 17:29
És húzhatták é lovak egyiptomi harci szekereket MÓzes korában?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!