3 tünet, amivel tanácsos hamar orvoshoz fordulni

2014. április 27. 14:02

Legtöbbünk ódzkodik az orvostól. Hiába az erős fájdalom, a kellemetlen zsibbadás, húzzuk-halasztjuk a szakemberhez fordulást, míg a tünetek elviselhetetlenné nem válnak.

2014. április 27. 14:02

A struccpolitika azonban nem szokott beválni az élet egyéb területein sem, itt azonban akár tragédiához is vezethet. Az MNO összegyűjtött néhány intő jelet, amelynél mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk:

 
1. Erős hasi fájdalmak
Az erős hasi fájdalmak olyan figyelmeztető jelek, amelyeket semmilyen esetben sem szabad figyelmen kívül hagyni.
Az alhasi területen több fontos szerv van, így az itt jelentkező fájdalom igen sok okra utalhat: a vakbél, az epehólyag, vagy a hasnyálmirigy gyulladására, epe- vagy vesekőre, vesemedence-gyulladásra, méhen kívüli terhességre, gyomorfekélyre, vagy esetleg daganatra.
 
A legrosszabb esetben perforálhatott a vakbél, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Akinek tehát ilyen jellegű fájdalmai vannak, ne habozzon, azonnal forduljon orvoshoz!
A felső hastáji részen jelentkező  heves fájdalmat okozhatja például a nyelőcső gyulladása.
Ha a fájdalmak mellett hányinger, hányás, és keringési elégtelenség is tapasztalható, akkor gyanakodhatunk epekólikára is, a háttérében epekő- vagy hasnyálmirigy-gyulladás lehet.
 
2. Fájó, feldagadt lábak
Alapvetően hasznos és fontos dolog a vér alvadási képessége, így zárulnak be a sebek, ezért nem vérzünk el: a vérlemezkék elzárják a sérülést. Azonban a vérben a testen belül is összeállhatnak vérröggé, és trombózist okozhatnak.
Az egyik legveszélyesebb ezek közül is a mélyvénás trombózis: a láb mélyen húzódó, apró ereiben vérrög képződik, ami elzárja a véráramlás útját. Legtöbbször azoknál fordul elő, akik kénytelenek rendszeresen huzamosabb ideig egyfolytában ülni vagy állni.
A mélyvénás trombózis első jele az elnehezülő, feldagadt láb, és előfordul, hogy a lábszár is sajgón fáj. Aki ilyen tüneteket észlel magán, ellen kell állnia az első reflexszerű mozdulatnak és nem szabad vakargatni. A dörzsölés-vakarózás ugyanis megnöveli annak esélyét, hogy a vérrögről leválik egy kicsi darab, elkezd „vándorolni” a szervezetben, és például tüdőembóliát okozhat, ami akár halállal is végződhet. A tünetei légszomj, izzadás, vagy akár eszméletvesztés.
Különösen veszélyeztetettek a kismamák, a túlsúlyosak, és azok, akiknek visszeres a lábuk, illetve azok a nők, akik fogamzásgátlót szednek.
Ha tehát fáj a lábuk, a biztonság kedvéért keressék fel háziorvosukat!
 
3. Hátfájás
Mindenki tapasztalta már, hogy milyen, amikor egy rossz mozdulat vagy egy nehéz dolog megemelése után meghúzódik a háta. Ha azonban hirtelen és minden látható ok nélkül jelentkezik a fájdalom, az akár aneurizma (tütőértágulat) tünete is lehet. A legrosszabb esetben a véredényeknek ezek a kóros elváltozásai a főverőeret érintik.
Akut hátfájás jelezheti a szív vagy  tüdő betegségét, és a lehető leggyorsabban meg kell kezdeni a gyógykezelést.
Akinek zsibbad a háta, láza és erős fájdalmai vannak, amik az éjszakai pihenés hatására sem csökkennek, minél gyorsabban el kell jutnia orvoshoz.
Ha szúró fájdalmak jelentkeznek, és ezekkel együtt a comb tapintásérzékelése is megváltozik, annak az oka lehet akut porckorongsérv.
Amennyiben viszont a fájdalom az alhas felől sugárzik szét és hányingerünk is van, akkor vesekő miatt fellépő vesekólika lehet a háttérben.
Összességében az alapvető tanácsunk: vizsgáltassa ki magát orvosával!

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!