Nemcsak apró, de biztonságosabb is az új fajta pacemaker

2014. július 18. 02:58

Pacemaker beültetést már több mint ötven éve végeznek a világ országaiban. Ha nem is számít rutineljárásnak, mindenesetre ismert és gyakran alkalmazott módszer szívritmus-problémák esetén.

2014. július 18. 02:58

Miben jelent mégis újdonságot az frissen kifejlesztett és most tesztelés alatt álló készülék, melyet most először ültettek be nagy-britanniai páciensnek?

Először is méretét tekintve számít figyelemre méltónak, hiszen az új eszköz mindössze 26 mm hosszú és 2 gramm a súlya, evvel valószínűleg a világ legkisebb pacemakere. De ez önmagában még nem tenné különlegessé. Viszont, ahogy erről az MTI is beszámol a BBC híre nyomán, ezt a szerkezetet már nem bőr alá ültetik, hogy vezeték kösse össze a szívvel, illetve az abban elhelyezett elektródákkal, hanem mindenfajta vezeték nélkül a szívbe kerül.  
 
A miniatűr új készüléket közvetlenül a szívbe ültetik. A most beültetett Micra Transcatheter Pacing Systemnél vezetékre sincs szükség, az elektromos impulzusokat egy elektróda biztosítja.

A méreten és a vezeték nélküli technológián kívül nagy előnye az eszköznek, hogy az új beültetési eljárás csökkenti a fertőzési kockázatot, és gyorsabb a gyógyulás is utána, mint a hagyományos, nagyobb beavatkozást követően - mondta John Morgan kardiológus.
Tavaly decemberben egy osztrák beteg kapott már Micra pacemakert. A versenytárs Nanostim nevű eszköz 41 milliméter hosszú és szintén tesztelés alatt áll."
 
Forrás: MTI
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!