Meglepő jel figyelmeztethet a közelgő halálra

2014. október 12. 23:22

Az összes érzékszervünk közül a szaglást tekintjük talán a legkevésbé fontosnak. A mindennapi életben a látás, a hallás, de még az ízlelés vagy a tapintás is fontosabb szerepet tölt be. A szaglás esetleges elvesztését senki nem szokta fogyatékosságnak tekinteni.

2014. október 12. 23:22

 Pedig a legújabb kutatások szerint akár a közelgő halál jele is lehet idősebbeknél ennek az érzékelésnek a drasztikus romlása.

 
 „A PLoS One tudományos folyóiratban megjelent kutatás szerzői 3000 felnőtt vizsgálatával megállapították, hogy a legrosszabb szaglásúak 39 százaléka öt éven belül meghalt, miközben a jó szaglásúaknak csak 10 százaléka.
A szaglás hanyatlása nem közvetlenül kapcsolatos a halállal, ám korai figyelmeztető jel lehet: mindenkinek, aki tartós változásokat tapasztal, orvoshoz kell mennie írták a tudósok.
A Chicagói Egyetem kutatói 57-85 éves önkénteseket kértek fel, hogy vegyenek részt egy gyors illatteszten. Filctoll hegyébe itatott szagokat kellett azonosítaniuk, volt köztük borsmenta, narancs, hal, rózsa és bőr.
Öt évvel később a legrosszabb szaglású, 4-5 hibát ejtő résztvevők körülbelül 39 százaléka halálozott el. A közepesen teljesítők 19 százaléka, az egészséges szaglásúaknak csak 10 százaléka nem volt életben az időszak végén.
Amikor figyelembe vettek egyéb tényezőket is  életkor, táplálkozási, dohányzási szokások, szegénység és általános egészségi állapot, még mindig a leggyengébb szaglásúak élete volt a legnagyobb veszélyben.
-A szaglás romlása nem közvetlenül vezet a halálhoz, de idejében jelezheti, hogy valami nincs rendben a szervezetben, és ennek felismeréséhez tanulmányunk gyors, olcsó módszert adhat  mondta Jayant Pinto, a kutatás vezetője.
Nem tudni, hogyan függ össze a szaglás élessége és az élettartam, ez további kutatást igényel."
 
 
Forrás: MTI
 
 
Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta
 
 
 
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2014. november 09. 21:58
Marha nagy felfedezés, mivel a szaglás elvesztése általában valamilyen betegség jele. Idősebb korban pedig nagy valószínűséggel van már más betegségük is. Aztán még olyat is szoktak mondani, hogy aki születik, az meghal. :)
magnamater
2014. október 31. 22:44
Juj! Alig érzek szagokat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!