Beszóltak a Vatikánnak a németek és a lengyelek

2015. március 03. 11:53

A német katolikus egyház nem Róma kihelyezett szerve Reinhard Marx münchen-freiburgi érsek szerint, aki sajtótájékoztatón deklarálta: a 2014-ös őszi szinódus nem mondhatja meg „részleteiben”, mit tegyen a német egyház. Ezzel párhuzamosan egy vezető lengyel értelmiségi részéről is érkezett Róma felé kritika, de éppen ellenkező éllel.

2015. március 03. 11:53

Reinhard Marx bíboros, mücnhen-freiburgi érsek február 24-én, csütörtökön, hildesheimi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a „lelkipásztori gyakorlat részleteit” tekintve a 2014-es októberi és a 2015-ös őszi szinódus „nem írhatja elő” a német egyháznak, hogy az mit tegyen.  Ezért a német püspökök ki akarták adni a maguk püspökkari levelét a házasság és válás kérdéskörében, ugyanis „nem kötelessége a püspököknek, hogy engedélyre várjanak”. 

 
Marx bíboros szerint „nem vagyunk Róma leányvállalata”, és minden püspöki kar a saját kultúrájában felelős a lelkipásztori szolgálatért; „nem várhatunk a szinódusra, hogy megmondja, milyen módon kell ellátnunk a házasság és a család lelkipásztori szolgálatát itt”. 
 
Eközben Dominik Zdort  lengyel elemző azt írta a Rzeczpospolita napilap pénteki számában, hogy szerinte Ferenc pápa lehet, hogy egy új vallást szeretne alapítani, minthogy tanítása egyértelműen eltér II. János Pálétól. Zdort szerint fennáll az egyházszakadás potenciális veszélye, minthogy azelőtt sohasem állt szemben a katolikus hierarchia ennyi csoportja ilyen egyértelműen és nyíltan a regnáló pápa nézeteivel. Zdort megnevezi Raymond Leo Burke bíborost és a varsói érseket, Henryk Hosert, aki egyszer azt nyilatkozta: ha Ferenc pápa megváltoztatja a melegekkel és az elváltakkal szembeni egyházi hozzáállást, akkor „elárulja II. János Pált” – aki érthető módon alapvető viszonyulási pont a lengyelek számára. 
 
Mindeközben arról is szólnak a hírek, hogy Ferenc pápa szerdai audienciáin egyáltalán nincs akkora tömeg, mint amekkora összegyűlt a Szent Péter térre meghallgatni elődeit, valamint könyvei sem kelnek el olyan nagy számban.

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2016. július 08. 12:32
Az a német főpapság hepciáskodik, melynek tagjai (a belgákkal-hollandokkal és a franciák egy részével összefogva) a legnagyobb felelősei voltak a II. vatikáni zsinat rombolásának, így az egyház jelenlegi szomorú állapotának. A normálisabb püspökök már akkor kongatták a vészharangot, hogy a kollegialitás és a népnyelvi liturgia túlzásba vitele nemzeti egyházak halmazává bomlasztja a Római Katolikus Egyházat. És lőn.
Viator
2016. július 08. 12:32
Tradicionalista propaganda? A tradicionalizmus nem más, mint az egyház évezredes hagyományához való ragaszkodás, Krisztus, az apostolok és az egyházatyák tanításaihoz, mindahhoz a tartalomhoz, melyet az egyház alapítása óta képvisel. Ragaszkodás a szentlélek által "vezetett" szerves fejlődéshez, kibontakozáshoz, mely ellentéte a 20. század forradalmi rombolásának, a zsinati pusztításnak, a protestantizált liturgiának, a Világ előtti megalázkodásnak. Végre nem mindenhonnan a modernista eretnekség ömlik, mely az egyház mai szomorú helyzetéért felelős és amely sajnos a katolikus médiát, a honlapok nagy részét jellemzi. Hála Istennek, hogy végre van egy fórum, mely a valós katolikus értékeknek is teret enged.
grad
2015. április 08. 12:23
"a II. vatikáni zsinat rombolásának, így az egyház jelenlegi szomorú állapotának." Hát, hogy a jelenlegi szomorú helyzetnek nem a II. Vatikáni Zsinat az oka, az biztos. Sőt! Ha nem lett volna a zsinat, ma sokkal szomorúbb lenne a helyzet.
Kiscsillag
2015. március 10. 14:55
"Ferenc pápa szerint a papok két százaléka lehetett érintett pedofilügyekben." Akkor igaz a becslés, többszázezer pedofil pap van a világon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!