A csepeli szigetcsúcson épülhet fel a kínai szuperegyetem

2021. január 11. 15:49

A kínai Fundan Egyetem kerül Soros egyeteme helyére Budapesten – írja a baloldali Libération tudósításában.

2021. január 11. 15:49
null

Lapunk is hírt adott arról, hogy a Sanghaji Egyetem 2024-től nyitja meg első külföldi egyetemét, Magyarországon. Az eseményről a francia Libération is beszámolt. 

A baloldali lap az „Orbán által vezetett Kína-barát politika szimbólumaként” jellemezte az eseményt, Peking számára pedig fokozott befolyásolásként értékeli azt az írás.

„Budapesten a nemzetközi egyetemek Orbán Viktor ideológiai ritmusára jönnek-mennek. A túl liberálisnak tartott Soros-féle egyetemnek 2018-ban kellett mennie, 2024-től helyét egy teljesen más engedelmességű egyetem foglalja el: a kínai Fundan Egyetem” – írja a francia lap.

A francia lap beszámolója kiemeli, hogy Magyarország ingyen biztosítja a területet az intézmény számára, amely 5-6000 diákot fog képezni orvoslás, közgazdaságtan, technológia és nemzetközi ügyek területén. A lap szerint a QS egyetemi rangsor 34. helyén szereplő intézmény veszélyeztetheti Magyarország akadémiai világátm mivel 1,5 milliárd eurós költségvetése meghaladja az összes magyar egyetem évi költségvetését.

Dr. Palkovics László szerint azonban az „egyetem jelenlétével és kiváló tanárainak köszönhetően jelentős szerepet játszhat az oktatás nemzetközivé tételében Magyarországon”. Véleménye szerint az egyetem megnyitása ösztönözhet más kínai beruházásokat és kínai vállalatok kutatóközpontjainak hazánkba telepítését. Megemlítette a Huawei kutatási és fejlesztési központjának Budapestre költözését, valamint az MNB jó kapcsolatait a Fundan Egyetemmel.

A Libération szeint azonban az egyetem célja kérdéseket vet fel, hiszen a Kínai Kommunista Párt szigorításokkal élt az intézménnyel kapcsolatban – állítja a francia lap. 

Megemlítik, hogy 2019-ben a intézmény alapító okiratát módosították, „hogy megszüntessék a gondolkodás szabadságát és
az akadémiai függetlenséget. ... Nem látunk Tibetről szóló konferenciát vagy meghívást Hongkong aktivistáihoz olyan egyetemeken, amelyek partnerségben vannak a Konfuciusz Intézetekkel”
 – írja a francia lap. 

Az egyetem kapcsán korábban Horváth Levetne nyilatkoztott az MTI-nek. Mint elmondta, a Fudan–Corvinus Double Degree kettős diplomát adó MBA programot indít.

„Ez egy kétéves képzés, most december–januárban végez az első csoport. A következő szakaszban további magyar egyetemeket is beválogattak a Double Degree programokba, amelyek várhatóan jövőre indulnak. A Budapesti Műszaki Egyetemről, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemről és az Eötvös Loránd Tudományegyetemről van szó, továbbá a Corvinusról, ahol a meglévő mellett egy újabb képzés is megvalósul. Minden egyetemmel a saját profiljába illeszkedő együttműködés jön létre, ugyanis a Fudan Egyetem magyarországi jelenlétével nemcsak az a célunk, hogy létrehozzunk egy elit egyetemet, hanem hogy partnerséggel támogassuk az egész magyar felsőoktatás színvonalának növelését" – húzta alá a Magyar Nemzeti Bank főtanácsadója.

Az egyetemi kampusz lehetséges helyéül a jelenleg épülő új Atlétikai Stadionnal szemközti pesterzsébeti és csepeli helyszíneket jelölték meg a híradások. 

(Kezdőkép: MTI)

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2021. január 12. 09:26
mia péknek kell ide ez a kínai szar?!
corsair
2021. január 12. 03:33
Azért az csak jelent valamit, ha az egyetemi rangsorban olyan egyetetemeket előz meg mint a Los Angeles/California UCLA! Ha esetleg ez valakinek nem mond semmit akkor talán a Szilicium völgy ismerős lehet. A műszaki tudományok, természet tudományos, orvosi területeket kimagasló, jelenleg több mint 4000 külföldi diákja van.
karaulu
2021. január 12. 00:01
A természettudományokat nem pártállás szerint tanítják Kínában. Jöhet az egyetem.
Vallasz Vilmos
2021. január 11. 21:45
Hála istennek, bideen, Obama, Clooney mind megnyugodhatnak, hogy nem is vágyunk olyan rosszak, mint gondolták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!