Hogyan maradhat a technológiai versenyben Európa?

2022. február 18. 08:31

„Ha nem az asztalnál ülsz, akkor az asztalon vagy.” Mi lesz Európa státuszával a technológiai világversenyben? Miért nem gyárt már Európa félvezetőket és lehet-e magyar Google?

2022. február 18. 08:31
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Az Európai Unió migrációs és gazdasági jövőjéről tartottak beszélgetést az MCC-ben, együttműködésben a lyoni ISSEP (Institute Social Studies Économiques & Politiques) intézményével. A második kerekasztal-beszélgetésen Szepesi Balázs, az MCC Közigazgatási Iskola vezetője, továbbá Claude Rochet történész, gazdasági szakértő és Edouard Husson francia Németország-szakértő vettek részt. A beszélgetést Rodrigo Ballester, az Európai Tanulmányok Műhelyének vezetője moderálta.

Rochet azzal kezdte, hogy az EU jövője nem túl biztató, mert az egész EU ideológiai háttere téves. Ipari politikát csak nemzeti szinten lehet folytatni. Husson szerint az IT-technológia fejlődés hatalmas lehetőségeket tartogat magában:

a telefonjában ma több adat van, mint az Amerikai Védelmi Minisztérium egyetlen gépében a hatvanas években.

A big data azonban veszélyt jelent, és az EU a digitalizáció lehetőségeit szuperállam létrehozására akarja használni. Németországban a covid elleni védekezést a kormány a helyi hatóságok legyűrésére használta. A „nagy” dolgok nem mindig jók ebben a modern korban.

Szepesi Balázs, az MCC Közigazgatási Iskola vezetője úgy fogalmazott, hogy az EU-nak van egy bonyolult központja, amely bonyolult nyelvet beszél, s melyet nehezen értenek meg a „helyi srácok”.

„Ha nem az asztalnál ülsz, akkor az asztalon vagy”

– foglalta ezt össze. Márpedig a mi régiónk cégeinek, szervezeteinek többsége nem tud több milliárd eurós kategóriájában gondolkodni, nincs felkészültsége évtizedes játszmákban részt venni. Ezért is gyakori, hogy a diskurzus tárgyai, nem pedig részesei vagyunk. A magyar átlagjövedelem a német egynegyede, a cégek produktivitása az EU-s átlag fele. Ezért szeretünk minden EU-s politikát, amely lehetőséget ad csökkenteni ezt az elmaradást, és nem érzünk a magunkénak semmilyen politikát, ami megnehezíti azt. Az EU sok jelenlegi politikája a bürokratikus korlátok, a nagy szereplők érdekeinek elsődlegessége miatt az utóbbi kategóriába tartozik.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy bár az EU GDP-je nő, a világ GDP-jéből való részesedése viszont csökken. Valószínűleg el kell fogadnunk, hogy bár Európa eddig gazdag volt, de most már mások is lehetnek gazdagok, a növekedés üteme egyharmada a kínaiénak.

Ez persze azt is jelenti, hogy Európa kevéssé gyakorol befolyást a világ eseményeire. Ehhez már lassan hozzászokhatunk: a Balkánon az USA tett rendet a kilencvenes években, az arab tavaszhoz Európa keveset szólt hozzá, most Ukrajna ügyében sincs komoly befolyása.

Ennek azonban ára van, az érdekérvényesítés képességének korlátai a gazdaságot is gyengítik.

Ballester kérdésére, miszerint miért Tajvan gyártja a félvezetőket, és biztos-e, hogy ilyen értelemben a „kicsi jobb”, Rochet azt felelte, hogy a technológia a tudás, és akkor lesz innováció, ha elérhető a vezető technológia. Husson szerint Tajvan kicsi ország és vezet ezen a téren. Izrael egyike a világ leginnovatívabb országainak, kevés gyáruk van, de jó egyetemeik.

Az európai innováció titka történelmileg az volt, hogy a legjobb kutatókat vonzotta és volt emberanyaga. A kutatásnak nem lehet felülről lefelé diktálni. Nem lehet azt mondani, hogy „legyen egy európai Google vagy Amazon”, mert ezen cégek mögött ott áll az amerikai állam, az Amerikai Védelmi Minisztérium. Nincsen szuperállamunk EU-s szinten, másképp kell csinálnunk. Erősségünk a verseny és a jó kutatók, befektetők vonzása.

A legjobb egyetemeknek nincsen sok oktatója vagy diákja, de sok pénzük van, és ezzel a legjobbakat vonzzák.

Szepesi a kérdésre, miszerint lesz-e magyar Google, kifejtette, hogy nem kizárt, hiszen a Spotify svéd, a Skype pedig észt. A digitális piac gyors és innovatív. De félvezető-gyárunk is lehet. Azért a Távol-Keleten futott fel ez a mára meghatározóvá vált iparág, mert ez egy „koszos meló”, hiszen komoly környezetszennyezés kíséri. Az iparág a világ innovatív központjaiból, például Kaliforniából indult, azonban a gyártás Ázsiába települt. Viszont a félvezető fontos stratégiailag, ezért is lehetett nemrég hír, hogy az amerikaiak újra ilyen gyárakat építenek.

A regionális versengés erősödése közepette Európának is fontos lenne az iparág fejlesztése, épüljenek a gyárak akár Bulgáriában, Olaszországban vagy Magyarországon. Az valószínű, hogy nem Európa leggazdagabb és legsűrűbben lakott régióiba létesül majd ilyen üzem. Arra is fogadhatunk, hogy a projektet komoly európai konszernek fogják összehozni, nagy német vagy francia bankok finanszírozzák majd. Tanácsadók, az érintett országok képviselői rakják majd össze a konstrukciót, akik – ha nem találják lassúnak és bürokratikusnak – valamelyik tagállamhoz dedikált uniós forrást is behúznak a beruházásba. Ha megéri, rá is írják majd a projektre, hogy az EU segítségével valósult meg – de az EU szerveinek nem sok köze lesz a dologhoz.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2022. február 18. 10:15
A félvezetö technologia hatásos gyártására ma már Europában nincs esély. A felturbozott haladás/növekedési igény miatt, nem lehet ma már kis gyárakban ilyesmit gyártani. Egy-egy félvezetö megtervezése és a gyártásának a bevezetése, ha nem euromilliárdokba kerül akkor „csak milliokba, és hány olyan van ami még a naptári év végét sem éri meg, mert közben megváltoztak az igények meg a lehetöségek, azaz kezdhetik elölröl. Ráadásul, aki jártas ebben az iparban tudja, hogy filléres dolgokrol van szo, és azokbol kell behajtani a ráforditott milliárdos befektetéseket. Ehhez jön a másik lényeges dolog, az elektronika motorja, ha tetszik, ha nem, a hadiipar. Azaz csak az tudná eltartani az euromilliárdokba kerülö kisebb félvezetö gyárakat is. Ráadásul a gyárakon belül is meglehetösen gyors a technologiai fejlödés és könnyen járhatunk ugy, mint a legujabb német félvezetögyár, ahova olyan technologiát épitettek be, ami a távolkeleten már megszünöben van, azaz elöbb vagy utobb nem lesz megfelelö nyersanyag ( monokristály wafer) és dobhatják ki az egész gyártosort. Persze ehhez kell a Fudan tipusu egyetem is, mert a félvezetögyártás nem olyan ipar, ahol egy termékböl sokáig meg lehet élni, az állando innovácio alapfeltétel, és ezért bámul a be nem avatott ember, hogy a felvezetö katalogusok manapság már papiron ki sem adhatok, mert megtöltene a papir egy kisebb raktárat. Már fel sem lehet mérni hány fajta létezik a világon abbol a hat gyár alapanyagábol, amiböl a félvezetöket gyártják. Messze felülmulja a talán a 100 milliot is. Na kedves EU bürokraták ki tudná majd kiválasztani abbol a 100 millio tipusbol melyiket kellene gyártani, vagy ki találná ki az ujabbat, amit még más nem gyárt és nem védett le sok száz szabadalommal?
nemecsekerno_007
2022. február 18. 10:09
Az EU-ban a ballib muciológusok vették át a hatalmat, azt hiszik, hogy ráolvasással megjavul a napelem.
Tiszafa
2022. február 18. 09:56
Ezelkkel a vezetőkkel? SEHOGY!
Muki46
2022. február 18. 09:32
Európa nem idegenekkel fejlesztett, hanem saját embereivel. Az USA nem "tett rendet" a Balkánon, hanem szokása szerint beleütötte orrát olyan dolgokba, amikhez semmi köze sem volt. Ha a tetves EU az ipar tevékenységébe is beleszól, akkor lehúzhatjuk a redőnyt. A Siemensnél pl. van félvezető fejlesztés, miről gagyognak egyáltalán?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!