Hihetetlen mértékben drágulnak a budapesti ingatlanok

2022. augusztus 02. 10:21

Ennek oka, hogy a romló gazdasági környezet és a háború okozta bizonytalanságban sokan fordulnak az ingatlan, mint legbiztonságosabb befektetés felé.

2022. augusztus 02. 10:21
null

A felpörgött kereslet az első fél évben átlagosan 12,5 százalékkal emelte az árakat a budapesti lakóingatlan-piacon a 2021-es átlagárhoz képest. Az Otthon Centrum saját adatain alapuló elemzése szerint az áremelkedés hátterében az áll, hogy a romló gazdasági környezet és a háború okozta bizonytalanságban egyre többen fordulnak az ingatlan, mint legbiztonságosabb befektetés felé – írja az Index.

Soóki-Tóth Sándor, az Otthon Centrum elemzésvezetője szerint az érdeklődőknek a napról napra emelkedő árak miatt sietős lett a vásárlás, ami fokozta a keresletet. Míg a használt téglalakások négyzetméterára egész Budapestre vetítve 882 ezer forint volt a vizsgált időszakban, addig Budán az átlagos ár először lépte át az egymillió forintot (1,034 millió). Ennek ellenére a legdrágább ingatlanok mégis Pesten, a belvárosban találhatók (1,15 millió).

A panellakások továbbra is a legkedvezőbb árfekvésű ingatlanok a fővárosban, körükben az átlagos áremelkedés 20 százalék volt. Az átlagos négyzetméterár Pesten 761 ezer, Budán 769 ezer forint. A pesti peremkerületekben viszont átlagosan 642 ezer forintért cseréltek gazdát a panellakások. A családi házak átlagos négyzetméterára az idén 638 ezer forint, ami 18 százalékkal magasabb a tavalyinál.

A legdrágább kerület a II., ahol kereken egymillióba kerül egy családi ház négyzetmétere, míg a XX. kerületben 446 ezer forint az átlagár.

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brandon the great Negro
2022. augusztus 16. 15:11
"legbiztonságosabb" WTF? Ezt legyen már olyan kedves valaki elmagyarázni.
korona.2.0
2022. augusztus 02. 15:02
A legjobb lakni Pest központjában. És nem Budán vagy pláne a budai várban. Pest központjában mindig minden van és közel. Áram, víz, gáz, üzletek, orvos, kórház, média. Közlekedés minden irányba ! Pesten van az élet, azon kívül holtszezon. Hacsak valakik nem akarnak kapálni, ásni, gereblyézni, de mi lesz, ha 60 fölé mennek az évek ?
Káj-Ármin
2022. augusztus 02. 13:12
"Ennek oka, hogy a romló gazdasági környezet és a háború okozta bizonytalanságban sokan fordulnak az ingatlan, mint legbiztonságosabb befektetés felé." Ukrajnában pont nem úgy néznek ki a városok, mintha olyan marha jó befektetés lett volna ingatlanba tenni a pénzt... A várost (Bp.) meg szépen "ellakja" tőlünk a sok "kevert fajú", és ez a folyamat tolja folyamatosan a piacot "előre" vagy "felfelé", csak tégy egy sétát, és meglátod te is...
csanaki
2022. augusztus 02. 11:45
Tehát a lényeg: A kufárkodás és a külföldi felvásárlás rátelepedett a honi ingatlanpiacra. Pont az jut nehezebben lakáshoz vagy házhoz, aki valóban lakhatási célra venné, nem pedig befektetésnek. Valahogyan szét kellene választani ezt a kétféle ingatlanszerzést, de "piacilag" ez nyilván nem fog menni, sokak érdekével ütközne. Szeretnék egy szobával nagyobb lakást vagy házat venni, kinőttük a meglévőt. De ilyen körülmények között nem fog menni. Persze a lényeg, hogy aki keres a gazdasági válságon, minél többet keressen rajta. Hogy enné meg a fene mindegyiket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!