Az Európa Tanács főtitkára szerint az európai kormányoknak vissza kell térniük a demokrácia útjára

2023. május 05. 12:58

Marija Pejcinovic Buric példaként említette, hogy fokozódik az újságírókkal szembeni erőszak.

2023. május 05. 12:58
null

A tagországok állam- illetve kormányfőinek, az Európa Tanács negyedik, május 16. és 17. között Reykjavíkban tervezett csúcstalálkozójukat annak kell szentelniük, hogy visszatereljék országikat a demokrácia útjára – jelentette ki Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló szervezet alapításának 74. évfordulóján kiadott éves jelentésben pénteken.

Marija Pejcinovic Buric a jelentésben, mely a demokratikus intézmények erősségeinek és gyengeségeinek vizsgálata mellett a demokratikus környezet minőségére összpontosít, olyan kihívásokra hívta fel a figyelmet,

  • mint az újságírókkal szembeni fokozódó erőszak,
  • az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbulása,
  • a civil társadalom munkájának
  • és a politikai ellenzék ellehetetlenítése.

A főtitkár szerint a média munkatársainak megfigyeléssel, zaklatással, nyomon követéssel, jogtalan fogva tartással kell szembenézniük, amelyek célja a megfélemlítés, és az, hogy akadályozzák őket munkájukban.

„A tagállamok arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a média számára kedvező jogi és szakpolitikai kereteket alakítsanak ki, javítsák az újságírók biztonságát, valamint növeljék a médiaszabályozás átláthatóságát, beárnyékolják a média munkatársai elleni, egyre növekvő erőszak és zaklatás esetei, valamint az újságírók munkájába való beavatkozás” – fogalmazott.

Véleménye szerint több tagállamban veszélybe került a közszolgálati média és a médiaszabályozó hatóságok függetlensége és finanszírozása.

– fogalmazott.

(MTI) 

Nyitókép: Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robert69
2023. május 07. 08:34
Az Eu nak meg nem kellene birodalmat építeni..............
KBA98
2023. május 05. 15:44
Ha jól tudom, akkor az EU gazdasági együttműködésre lett létrehozva és nem vén, mocskos hazaárulók lobbijáért, mely pont a tagországokat teszi tönkre. Remélem jövőre - ha még lesznek önálló országok - megoldódnak a problémák és ez a vén k is mehet a sittre!
cinkegolyó
2023. május 05. 15:26
Igen és mi van az EU demokráciájával, amikor meg akarják vonni a kis országok vétójogát-azaz beleszólását a nagy EU demokráciájába.
szürkeSzarvas
2023. május 05. 15:09
(n+1) edik sorosssista nyomásgyakorló gittegylet-megvett káderekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!