Bengázi merénylet: együttmüködésben állapodott meg Líbia és az USA

2012. szeptember 13. 19:30

Barack Obama amerikai elnök telefonon tárgyalt a líbiai és az egyiptomi kormányfővel az Egyesült Államok bengázi konzulátusánál és kairói nagykövetségeknél történt incidensekről, Hillary Clinton külügyminiszter pedig elhatárolódott a zavargásokat kiváltó iszlámellenes filmtől.

2012. szeptember 13. 19:30

Barack Obama a Fehér Ház közleménye szerint szerda este megköszönte Mohamed Magarif líbiai elnöknek a bengázi támadás után tanúsított együttműködést. Kijelentette, hogy a két országnak együtt kell működnie az amerikai kormányzati alkalmazottak biztonságának garantálásában, valamint a támadás elkövetőinek azonosításában és felelősségre vonásában. A két elnök megállapodott, hogy a két ország együttműködik, és mindent megtesz ennek érdekében.

Obama megerősítette, hogy támogatja a líbiai demokratikus átmenetet, amelyben a Bengáziban életét vesztett Chris Stevens nagykövet mélyen hitt és amelyért sokat tett. Az amerikai elnök üdvözölte, hogy Líbiában szerdán megválasztották az ország új miniszterelnökét, ami elősegíti az ország kormányának a biztonság megerősítéséért, a szélsőségesek megfékezéséért és a demokrácia előmozdításáért tett erőfeszítéseit.

Mohamed Murszi egyiptomi elnöknek Obama – a két ország stratégiai partnerségére és kölcsönös érdekeire hivatkozva - hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Egyiptom tartsa magát ahhoz a kötelezettségéhez, hogy együttműködik az Egyesült Államokkal az amerikai diplomáciai képviseletek és azok személyzetének védelmében. Az amerikai elnök visszautasította az iszlám befeketítésére irányuló erőfeszítéseket, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „soha semmi sem igazolhatja az ártatlanok elleni erőszakot és az olyan cselekedeteket, amelyek veszélyt jelentenek az amerikai (diplomáciai) személyzetre és képviseletekre”. Murszi részvétét fejezte ki a Líbiában elszenvedett amerikai veszteségekért és hangsúlyozta, hogy Egyiptom eleget tesz annak a kötelezettségének, hogy biztosítsa az amerikai diplomáciai személyzet biztonságát.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter csütörtökön elítélte azt az amatőr iszlámellenes filmet, amely erőszakos tiltakozásokat váltott ki a Közel-Keleten. „Az Egyesült Államok kormányának abszolút semmi köze sincs ehhez a videóhoz. Teljes mértékben elutasítjuk annak tartalmát és üzenetét” – mondta Clinton. „Számunkra és személy szerint számomra ez a videó gusztustalan és elítélendő. Úgy tűnik, hogy ennek mélyen cinikus célja az, hogy befeketítse ezt a nagyszerű vallást és haragot provokáljon” – jelentette ki az amerikai diplomácia vezetője. Clinton felszólította az iszlám országok állami és vallási vezetőit, hogy ítéljék el az erőszakot.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
celkereszt
2012. szeptember 14. 07:12
Még egy vérszegény USA-barát tüntetést is összehoztak. http://www.nydailynews.com/news/world/pro-american-rallies-benghazi-libya-gallery-1.1158457
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!