Költözne a két nagy skót bank, ha megszavazzák a függetlenséget

2014. szeptember 11. 08:19

Áttelepülési terveket dolgozott ki a két legnagyobb skóciai székhelyű bankcsoport arra az esetre, ha a jövő csütörtöki népszavazáson a választók Skócia függetlenné válására szavaznának. Mindkét bankot a brit állam mentette meg az összeomlástól a válság idején, és máig jelentős bennük az állami részesedés.

2014. szeptember 11. 08:19

A Royal Bank of Scotland (RBS) csütörtök hajnali közleményében – egyelőre részletek nélkül – megerősítette a piacon már jó ideje hallható értesüléseket arról, hogy készenléti terveket vázolt fel székhelye áttelepítésére Skóciából Londonba, ha Skócia elszakadna Nagy-Britanniától.

A másik nagy skóciai bejegyzésű pénzügyi szolgáltató, a Lloyds Banking Group is bejelentette, hogy tervei vannak „új jogi entitások” létrehozására Angliában. A Lloyds-csoport hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez tisztán jogi eljárás, ami nem feltétlenül jelentene azonnali változásokat a népszavazás után.

A két banknak elsősorban azért kellene angliai központtal bejegyzett jogi személyként is megjelennie Skócia függetlenné válása esetén, hogy ne veszítse el a Bank of England – a brit jegybank – likviditási garanciáit.

Londoni pénzügyi elemzők már korábban felhívták a figyelmet arra a kockázatra, hogy a betétesek, sőt maguk a bankok is „elmenekülhetnek” Skóciából, ha a függetlenségi népszavazáson az elszakadásra voksolók győznének. A UBS bankcsoport londoni befektetési részlege legutóbbi tanulmányában azt valószínűsítette, hogy ha Skócia a függetlenségre szavaz, akkor a bankbetétesek „nagyon gyorsan” hozzákezdhetnek pénzük kivonásához és áttelepítéséhez Angliába, különös tekintettel arra is, hogy a skót bankrendszer Skócia elszakadása esetén már nem tudhatná maga mögött végső hitelforrásként a Bank of Englandet.

A UBS elemzői megjósolták előrejelzésükben, hogy elsősorban a két legnagyobb skóciai székhelyű pénzügyi szolgáltató, az RBS és a Lloyds-csoport dönthet úgy, hogy áttelepül Angliába, annál is inkább, mivel e két bankot a pénzügyi válság idején a brit kormány hatalmas költségvetési tőkeinjekciókkal mentette meg az összeomlástól. E befektetések nyomán a brit államnak az RBS-ben 80, a Lloyds-csoportban 24,9 százalékos részesedése van.

A skót kormány kétoldalú megállapodással szeretné megtartani a fontot fizetőeszközéül Skócia függetlenné válása esetén is. London azonban a népszavazási kampány első pillanatától folyamatosan és mereven elzárkózik attól, hogy hivatalosan valutaunióra lépjen a független Skóciával, vagyis megossza vele a fontot. „Válás esetén nem szokás osztozkodni a bankszámlán és a hitelkártyán” – mondta a minap David Cameron brit miniszterelnök.

Az elszakadás pénzügyi kockázataira hívta fel a figyelmet a héten Mark Carney, a Bank of England kormányzója is. Carney a brit szakszervezeti szövetség Liverpoolban zajló éves kongresszusán felszólalva kijelentette: a valutaunió Skócia és az Egyesült Királyság fennmaradó része között „összeegyeztethetetlen lenne a (skót) szuverenitással”. A brit jegybank vezetője szerint „elég csak egy pillantást vetni” az euróövezetre annak megértéséhez, hogy mi történik, ha nincs meg a valutaunió összes szükséges feltétele.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. szeptember 11. 10:33
Menjenek, nem fognak hiányozni! Bankhiányos ország nem sok van a Földön. Skócia sem lesz az.
kamasuka
2014. szeptember 11. 08:52
Megy a dezinformálás ezerrel. :) Aztán megszavazzák, nyernek az igenek, és ... Nevetségesek, ha azt gondolják, hogy a bankok miatt sírva fakadnak majd a skótok. Mondjuk hirtelen sokan települtek be Skóciába. Vajon miért? No nem az igenek miatt, az biztos. Falkland miatt spec háborúztak. Skócia miatt el se tudom képzelni mire lennének képesek überdemokratáék ... Egyébként meg nem kicsit USA szaga van ennek a függetlenségnek. Kb. a britek hátbaszúrása, ukrán kivitelben, csak még nem tiszta a kép. Minden esetre érdekes, hogy a független Skócia tárt karokkal várja majd az amerikai bázisokat a területén ...
paraklétosz
2014. szeptember 11. 08:36
Ettől a skótok úgy megijednek, hogy senki sem fog a függetlenségre szavazni. Idehaza is minden héten kivonulni készül egy-egy bank.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!