Natalie Portman: Kevesebbet kellene beszélni a holokausztról

2015. augusztus 21. 17:15

Natalie Portman Oscar-díjas színésznő arról beszélt egy interjúban: a zsidóknak komolyan meg kellene fontolniuk, hogy érdemes-e holokausztot ennyire az iskolai oktatás homlokterébe állítani. Portman egyébként Izraelben született, gyermekkorában költöztek az Egyesült Államokba, ahol egy zsidó iskolába járt.

2015. augusztus 21. 17:15

A zsidó közösségnek fel kell tennie a kérdést, hogy mennyire kell az oktatás középpontjába állítani a holokausztot. Persze fontos, hogy erre emlékezzünk, de ez nem állhat mindenek felett” – mondta a The Independentnek adott interjúban Natalie Portman Oscar-díjas amerikai színésznő, aki maga is zsidó származású.

Portman hangsúlyozta, hogy nem szabad, hogy a holokausztot prioritásként kezeljék más tragédiákhoz képest. Mint mondta, nem rég járt egy, a ruandai népirtásról szóló kiállításon és rájött, hogy erről semmit nem tanult az iskolában. „Megdöbbentem, hogy ez a népirtás akkoriban történt, mikor iskolás voltam. Mégis, csak a holokausztról tanultunk az iskolában, meg sem említették a ruandai népirtást, ami éppen akkor történt.

A színésznő szerint szem előtt kell tartani, hogy a gyűlölet mindig létezik, és empátiával kell viseltetni azok iránt, akik ezt elszenvedik. Az a paranoid gondolkodásmód nem használ, hogy „áldozatok vagyunk, és hogy történhet egy újabb holokauszt” – mondta Natalie Portman, aki szerint a paranoia helyett az empátia lenne fontos.

Az Indenpendentnek arról is beszélt: ellenzi Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és „borzasztónak” találja „rasszista kommentárjait”, bár tudja, ez is a demokrácia része.

Portman egyébként Izraelben született, gyerekkorában költöztek Amerikába, ahol zsidó iskolában tanult.

 

Összesen 495 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. augusztus 25. 17:50
brabant89 2015. augusztus 25. 15:25 5. Nem tudom, honnan vetted a KSH 1946-os 260.000-res adatát. Magyarországon 1946-ban nem volt népszámlálás." Általános nem volt, de úgy emlékszem, hogy JOINT támogatásával a zsidók körében történt egy népszámlálás 1946 körül, belső használatra.
catalina9
2015. augusztus 25. 14:38
brabant89 [Hozzászóló kiszűrése] 2015. augusztus 25. 13:35 @catalina9 http://menetrend.reblog.hu/men.. "Az adatokat a már publikált összegzésekből, mindenekelőtt Randolph L. Braham, A népirtás politikája c. 1997-ben megjelent művéből vettük." Vagy úgy, szóval egy KÖNYVBŐL, hát ez fantasztikus, most már csak illene tudni, hogy a KÖNYV honnan vette a számokat Maga tudja? "..A magyarországi deportálások teljes földrajzi atlasza még nem áll rendelkezésre, a Menetrend blog már csak ezért sem adhat teljes képet a borzalomról. Az adatok helyenként ellentmondóak és még ma is kisebb nagyobb eltérések mutatkoznak bennük, ezek korrekciójára azonban önálló kutatások híján nem vállalkozhattunk...." Miért nem kutatnak? "...Mindez persze azt is jelzi, hogy az utóbbi bő két évtized kiterjedt kutatómunkája ellenére még mindig nem tudunk pontosan mindent a hetven évvel ezelőtti tragédiáról." Azért van, amit tudunk: "...Jan Rydel, a krakkói Jagelló Egyetem történészprofesszora elmondta, hogy az auschwitz-birkenaui koncentrá¬ciós tábort felszabadító szovjet hadsereg tapasztalva az ottani borzalmakat, deklarálta a számot, miszerint ebben a lágerben négymillió embert semmisítettek meg. „EZ DRÁMAI TÉVEDÉS VOLT” – mondta..." Hát bizony 2-3 milliót tévedni az tényleg drámai "tévedés"!!!
catalina9
2015. augusztus 25. 11:10
brabant89 2015. augusztus 25. 10:36 @neuhistoriker 1. http://menetrend.reblog.hu/ Május 14: Nyíregyháza - 3200 Munkács - 3169" -Milyen, bizonyított TÉNYEKEN alapulnak ezek a számok?? -Milyen eredeti okmányok bizonyítják ezeket a számokat? -Mikor derültek ki ezek a számok? -Kitől származnak a számok? -Ki vizsgálta felül ezeket a számokat?
catalina9
2015. augusztus 24. 19:14
brabant89 [Hozzászóló kiszűrése] 2015. augusztus 24. 01:47 Én is ezt kérdezem. Ha az 1944 nyarán Auschwitzba deportált több mint 400 000 magyarországi vidéki zsidót " Már ez a több, mint 400 ezer sincs bizonyítva, kb 150-16 ezer nevet ismernek, de azokról sem tudni, hogy mi lett velük. "..nem ölték meg Auschwitzban, akkor hová tűntek?" Hát ez jó kérdés, ezt kéne alaposan körüljárni, de valahogy nem akarnak a konkrétumok kiderülni. "...Azért nincs mód a holokauszt nyílt légkörű megtárgyalására, mert a zsidók uralják a médiát, s megakadályozzák a nyílt vitákat - nem más állítja ezt, mint a tekintélyes amerikai filmrendező, Oliver Stone, aki mondandóját még azzal is kiegészíti, hogy a ZSIDÓ LOBBI AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN ÉVEK ÓTA ELLENŐRZÉSE ALATT TARTJA A WASHINGTONI KÜLPOLITIKÁT is...."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!