Bevonatta az Erdély-zászlókat Kolozsváron a rendőrség

2016. március 15. 17:36

A román rendőrség az Erdély-zászlók bevonására kötelezte mindazokat Kolozsváron, akik ilyen zászlóval vonultak a március 15-i rendezvényen, emellett civil ruhások igazoltatták az ilyen zászlóval érkezőket.

2016. március 15. 17:36

A március 15-i kolozsvári felvonuláson a román rendőrség az Erdély-zászlók bevonására kötelezte mindazokat, akik ilyen zászlóval vonultak – közölte az MTI-vel Fancsali Ernő, az egyik érintett.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kolozsvári szervezetét vezető politikus elmondta, akárcsak a tavalyi március 15-én, néhány társával idén is kék-piros-sárga színű, a közepén Erdély-címerrel díszített zászlóval készültek részt venni a kolozsvári ünnepi rendezvényen, amely felvonulással kezdődött a város egyik forgalmas utcáján.

A felvonulás előtt azonban rendőrök szólították ki a tömegből az Erdély-zászlót lobogtatókat, igazoltatták, és a zászlók bevonására kötelezték őket. A Főtér szerint igazoltatták Fancsali Ernőt és Vincze Zoltánt, a transzszilvanista mozgalom tagjait, valamint Soós Sándort, a Kolozs megyei EMNP elnökét.

A rendőrök a büntető törvénykönyv 369. cikkelyére hivatkoztak, mely szerint hat hónaptól három évig terjedő börtönnel vagy pénzbírsággal büntethető egy bizonyos csoport elleni gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszítás.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vendelin
2016. március 16. 14:20
AI? Helsinki Bizottság? Human Rights Watch? Ja, nem egy szivárványos zászlót vettek el egy elnyomott másszexualitásútól...
Márton Lúd
2016. március 16. 09:07
Szerintem mi túl középen élünk itt Európában. Mindenki ránk figyel. Ha egy fél Hitler-Gruß-t megejt valaki, vagy ha a migriknek élelmet oszt a rendőrség, vagy ha egy kicsit változik az Alaptörvényünk, ha egy idióta diktatúrát kiált, ha egy meleget kisebb vegzálás ér, nyomban ránk szól a fél világ: Amerika, EU és egyéb nyomorult nemzetközi civil szervezet. Amikor viszont a környező országokban magyarokat vernek, állami szintről érkeznek vegzálások a magyarok felé, ha bevonják a zászlókat, ha nemzeti identitását félelem nélkül nem hangoztathatja a magyar kisebbség, nem emlékezhet, akkor erre nem lép semmit senki az ultraérzékeny Nyugatról (kivételt képez a napokban német sajtó által leidiótázott román elnök). Nem értem, komolyan. Van valaki, aki nálam, vagy az átlag politikát figyelő, viszonylag jól tájékozott olvasó embereknek el tudná magyarázni, mi velünk, magyarokkal a baj? Miért nem érdemel a nemzetközi politikában kellő figyelmet a mi gondunk, vagy a mi kisebbségünk korábban elcsatolt területeken?
Dénia
2016. március 16. 05:05
"A rendőrök a büntető törvénykönyv 369. cikkelyére hivatkoztak, mely szerint hat hónaptól három évig terjedő börtönnel vagy pénzbírsággal büntethető egy bizonyos csoport elleni gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszítás." Hát de ezt pont ők követik el ezzel, ha betiltják egy nemzeti kissebbség zászlóját. Nem is értem
veletlen
2016. március 16. 04:00
"A rendőrök szerint a zászlók diszkriminatívak, mivel az rajtuk levő Erdély-címer nem tartalmaz utalást a román népre, és így etnikai gyűlöletet szítanak." A buzik zászlója utal a román népre? https://www.youtube.com/watch?v=ZaowPvR6eAQ
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!