Az alapjövedelemről tartanak népszavazást Svájcban

2016. június 05. 12:12

A jobboldal és a szakszervezetek elutasítják az alapjövedelemről szóló népszavazási kezdeményezést. Az exit pollok szerint a szavazók többsége is.

2016. június 05. 12:12

Az alapjövedelem segíthet a gazdaság és a munkaerőpiac újrafazonírozásában, hogy minél többen foglalkozhassanak azzal, amit igazán szeretnének” – mondta az ötletgazdák szóvivője az Euronews-nak. Az ellenzők szerint viszont hatalmas terhet róna a gazdaságra az alapjövedelem bevezetése. Ha megszavazzák a javaslatot a népszavazáson, akkor a svájci parlamentnek kötelező lesz arról törvényt alkotni.

Az alapjövedelem mellett több más témáról is szavaznak a svájciak vasárnap, például a menekültügyi törvény módosításáról. Ebben az ügyben a parlament által már korábban meghozott törvényt támadták meg egy népszavazási kezdeményezéssel: az új törvény kétharmadára rövidítené a menedékkérelmek elbírálásának idejét úgy, hogy a menedékkérőknek az állam jogi tanácsadót biztosítana. A kormány azt reméli, hogy ennek köszönhetően kevesebben nyújtanak be nyilvánvalóan megalapozatlan panaszt, a népszavazást kezdeményezők viszont nem örülnek, hogy közpénzből „ajándék-ügyvédet” biztosítanának a menedékkérőknek.

Frissítés: Az exit pollok alapján nagy arányban elutasították a szavazók az alapjövedelmet a szavazáson – írja az Independent.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konzervatív átlagpolgár
2016. június 06. 10:25
A kétszemélyes pártok reakcióira várok már tegnap estétől. Mindhiába. Majd kiderítik, hogy Orbán azért volt két éve Svájcban, meg a lánya is igazából azért volt kint, hogy végezze az aknamunkát a mindenre megoldást jelentő alapjövedelem bevezetése ellen. Vagy A svájci társadalom még nem elég felnőtt és haladó gondolkodású, egy ilyen fantasztikus dologhoz.
kérdés
2016. június 05. 21:37
A tálalás művészete: http://www.aargauerzeitung.ch/schweiz/doch-doch-das-gibt-es-gemeinden-und-stadtkreise-die-das-grundeinkommen-angenommen-haben-130324716
hátakkor
2016. június 05. 17:55
Amúgy Szabó Timinek pont 700 ezer a havi feltétel nélküli és alaptalan jövelme 2018-ig.
korona
2016. június 05. 17:46
Akinek nem elég az alapjövedelem, lehet hozzá dolgozni és még több lesz a jövedelem. Ne legyen senki irigy a másikra! Élni éás élni hagyni! Mindenkit!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!