Csak cenzúrázva engedné működni a Wikipediát Törökország

2017. május 12. 13:34

Április 29-e óta elérhetetlen a Wikipedia Törökországban, és csak akkor engedélyeznék újra a működését, ha

2017. május 12. 13:34

Cenzúrát követel a Wikipédiától egy török miniszter, cserébe a kormány újra engedélyezné az online lexikon működését Törökországban. A Wikipédiát április 29-én tették elérhetetlenné az egész országban, az üzemeltető Wikimédia Alapítvány fellebbezést nyújtott be, de múlt héten egy török bíróság ezt elutasította.

Ahmet Arslan török hírközlési miniszter egy interjúban elmondta, Törökországot nem lehet terrorszervezetek támogatójaként feltüntetni, ezenkívül a Wikimédia Alapítványnak irodát kell nyitnia Törökországban, és adót kellene fizetnie.

A török hatóságok már eddig is portálok tízezreit blokkolták az elmúlt időszakban, köztük a YouTube-ot és a Twittert is. Ankarát jó ideje bírálatok érik, hogy korlátozza a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságát – közölte az Euronews.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2017. május 13. 09:07
Nem feltétlenül a török kormány védelmében, de a Wikipédiának is megvannak a maga cenzúrázási és politikailag motivált torzítási mechanizmusai, amelyekről épp itt a kommentek között olvastam az egyik magyar szerkesztőtől.
Akitlosz
2017. május 12. 19:11
Nem vagyon meggyőződve róla, hogy az az információ, amit a hatalom oszt meg a néppel több, átfogóbb, pontosabb, mint a Wikipedián fellehető információ. Ha a hatalom nem titkolózna, nem hazudozna folyton, akkor eleve szükség sem lenne olyasmikre mint a wikipedia és a wikileaks. A legnyíltabb, legszabadabb országok irányítói is titkolóznak és hazudoznak. Ugyan nem nemzetbiztonsági érdekből, hanem pusztán a saját hatalmi érdekükből kifolyólag.
Rugo
2017. május 12. 14:59
A Facebookal gondolom nincs bajuk - Zuczkerberg, a zseni jól teljesít. Csodálkozom, hogy É-Koreában miért nincs ott?
exfahrenheit
2017. május 12. 14:46
"A török hatóságok már eddig is portálok tízezreit blokkolták az elmúlt időszakban, köztük a YouTube-ot és a Twittert is." ki az a szerencsétlen aki ezt lájkolta?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!