Dühös panellakók tüntettek Moszkvában

2017. május 15. 10:48

A moszkvai főpolgármester több ezer panelházat bontana le és újakat építtetne helyettük, de a demonstrálók ezt nem akarják, inkább a politikus lemondását követelték.

2017. május 15. 10:48

Több ezer panelház lerombolása ellen tüntettek Moszkvában, a polgármester lemondását követelve. A városvezetés ugyanis azt tervezi, hogy lebont majdnem ötezer, az 1950-60-as években épült ötszintes panelházat, hogy a helyükre modernebb és magasabb épületeket emeljenek. Bár a tervek szerint a lakókat új lakásokba költöztetnék, lehetőleg ugyanazon a környéken, ők mégis attól tartanak, hogy nem megfelelő otthonokat kapnak majd cserébe.

Az orosz főváros tervét Vlagyimir Putyin is támogatásáról biztosította, áprilisban pedig az orosz törvényhozás első olvasatban el is fogadta. A tiltakozók azonban a moszkvaiak „deportálásának” nevezték a projektet.

A lakók ugyan hétfőtől szavazhatnak a bontásról, de ők nem bíznak a szavazás hitelességében. Eredetileg bíróságon sem támadhatták volna meg a házuk lebontására vonatkozó határozatot, de azóta a főpolgármester a tiltakozások miatt átíratta a jogszabálytervezetet.

A sokezres tüntetésen a tömegben feltűnt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus is, akit végül rendőrök kísértek ki a tüntetésről – tudósít az Euronews.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2017. május 15. 14:45
Egyrészt lehet, hogy az 50-60 éves panelek már kezdenek elöregedni és életveszélyessé válni, ha így van, tényleg nem kellene megvárni, amíg ráomlik a lakókra. Másrészt Oroszországban tényleg nem ritka dolog, hogy ilyenkor a haverok kihasználják az alkalmat a nyerészkedésre, én se bíznék a szép ígéretekben, csak akkor költöznék örömmel, ha ott állna a kész lakás az új házban, amit már bejártam és megnéztem.
Csigorin
2017. május 15. 11:29
naja, addig hol lakjanak? elobb epitsek meg az ujakat, aztan ha az jobb, akkor lehet lebontani a regit...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!