Az emlősök legősibb elődjének maradványai kerültek elő

2017. november 07. 10:33

A legtöbb ma élő emlősök legősibb ismert elődjének maradványai kerültek elő a dél-angliai Dorset parti szikláiban.

2017. november 07. 10:33

A legtöbb ma élő emlősök legősibb ismert elődjének maradványai kerültek elő a dél-angliai Dorset parti szikláiban – írta a BBC hírportálja.  A cickányszerű, kihalt teremtményeket azonosító tudósok szerint ezek a legrégibb kövületek, amelyek vitathatatlanul olyan emlősök maradványai, melynek családfájához az ember is tartozik. A lelet korát 145 millió évesre becsülték. Az ősi emlősök kicsi, szőrös állatok voltak, valószínűleg éjszakai életet éltek. Egyikük talán a föld alatt élt és rovarokat evett, a nagyobb testű növényekkel is táplálkozhatott a Portsmouthi Egyetem tudósai szerint, akik a kövületeket elemezték. A megkövesedett fogak fejlett fogazatra vallanak, mellyel tépni, zúzni is lehetett a táplálékot.

Igen elhasználtnak is tűnnek a fogak, ami arra utal, hogy fajukhoz képest hosszú életet éltek a gazdáik” – mondta Steve Sweetman, a kutatók egyike. A kövületeket Grant Smith hallgató fedezte fel, aki diplomamunkájához gyűjtögetett kőzetmintákat a Swanage közeli Durlston-öbölben, a Jurassic-part nevű világörökségi helyszínen, amikor olyan fogakra lett figyelmes, amilyeneket ilyen korú sziklákban még sosem látott. „A Jurassic-part újra és újra meglepetésekkel szolgál nekünk. Úgy vélem, a felfedezések sora nem ért itt véget” – tette hozzá Dave Martill professzor, a projekt vezetője.

A két felfedezett faj közül az egyik a Durlstotherium newmani nevet kapta a lelőhelyhez közeli kocsma tulajdonosáról, Charlie Newmanről, aki maga is lelkes kövületvadász. A másik fajt Durlstodon ensominak nevezték Paul Ensom helyi paleontológusról. Az eredményeket az Acta Paleontologica Polonica tette közzé. Nemrég Kínában olyan kövületeket fedeztek fel, amelyek alapján a legkorábbi emlősök megjelenését még korábbra, 160 millió évvel ezelőttre tennék, ám ezt molekuláris vizsgálotok eredményei vitássá teszik.

(MTI)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A teremburáját
2017. november 10. 12:19
Milyen molekuláris biológiai (genetikai) vizsgálatról hablatyolnak 160 millió éves kövületnél? A rovarevők sohasem ettek növényeket. Pont a rovarok elterjedésével lendült fel az evolúciójuk. A rovarok jelentősége meg a zárvatermők kialakulásával (virágok beporzása) növekedett meg. S ez pont a jura-kréta határa esik.
Hurka
2017. november 08. 13:41
Itt egy film az evolúció cáfolatairól. https://www.youtube.com/watch?v=NSl6YQxWqpA
USS Angel
2017. november 07. 17:27
Meddig fogják még ilyenekkel hülyíteni az emberiséget? "A megkövesedett fogak fejlett fogazatra vallanak, mellyel tépni, zúzni is lehetett a táplálékot. „Igen elhasználtnak is tűnnek a fogak, ami arra utal, hogy fajukhoz képest hosszú életet éltek a gazdáik” – mondta Steve Sweetman, a kutatók egyike." Az nem kérdés, hogy a kopott fogak esetleg rosszabb minőségűek voltak, vagy puhábbak voltak...? Persze hogy nem, mert 145 millió éve a fogak evolúciója már befejeződött. Nem lett azóta jobb fog... :))) Bármi jobb lett? Idegsejtek, a vér összetétele, a hallás, szaglás mechanizmusa? Ezek sem fejlődtek semmit. Leállt az evolúciójuk... :) Persze régen, amikor az egysejtű soksejtű lett, elkezdte feltalálni a májat, vesét, lépet, csontot és még nagyon hosszan sorolhatnám... Amíg az ember keveset tud, könnyen beveszi ezt a maszlagot, de, ha veszi a fáradtságot és utánajár, hamar belátja, hogy a Föld változatos élővilága nem jöhetett létre csupán a természet (általában, mindent szétverő) erőinek hatására.
Hunyadi Mátyás
2017. november 07. 17:26
Tuti, hogy ez nem a legelső emlős faj. Legfeljebb a legrégebbi ami pillanatnyilag ismert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!