Boszniában terjeszkedik Kína

2018. július 24. 14:20

Kínai pénzből szaporodnak a szénerőművek a Balkánon.

2018. július 24. 14:20

A Balkán eltökélt szándéka, hogy marad a szén korszakában, még akkor is, amikor a legtöbb európai ország tervezi a szén nélküli jövőt – állítja Marina Kelava, a The Ecologist újságírója.

Bosznia-Hercegovina belehúzott, egy mindössze két évvel ezelőtt épített széntüzelésű erőmű építése után Stanariban építi a következőt. Még két erőmű van a pénzügyi tervezés utolsó szakaszában, míg öt másik korábbi szakaszokban van.

Szerbia és Görögország is új szénerőműveket épített.

A boszniai projektek többségét kínai vállalatok és bankok finanszírozzák vagy építik. A Stanari 300 MW-os erőművet a Kínai Fejlesztési Bank finanszírozta. A Tuzlai Hőerőmű 7-es blokkját és a tervezett erőművet Banovićiban ugyancsak kínai bankok finanszírozzák. Állami garanciák biztosítják, hogy ezek a fejlesztések alacsony pénzügyi kockázatot jelentsenek a kínai bankok számára. A projektek többségét állami tulajdonban lévő villamosenergia-ipari vállalatok tervezték, a fizetési terhet a polgárokra hárítva.

Ezeknek a projekteknek a többsége nem felel meg az EU környezetszennyezés-ellenőrzési szabványainak, és a környezeti hatásvizsgálatok alacsony színvonalúak.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2018. július 24. 21:25
"Boszniában terjeszkedik Kína" Mint mindenhol máshol.
Akitlosz
2018. július 24. 16:59
"Ezeknek a projekteknek a többsége nem felel meg az EU környezetszennyezés-ellenőrzési szabványainak, és a környezeti hatásvizsgálatok alacsony színvonalúak." Miért kellene nekik? Semmiféle köze nincsen az EU-nak Boszniához. Az EU csak simogassa a saját migránsait, ne mások szénerőműveit!
Akitlosz
2018. július 24. 16:57
Szén nélküli jövő akkor lesz, amikor már nem lesz szén, legalábbis gazdaságosan már nem lesz. Ugyanez igaz az olajra és a földgázra is.
luzitanxaver
2018. július 24. 14:59
Milyen sokat számít egy vessző. "Bosznia-Hercegovina belehúzott, egy mindössze két évvel ezelőtt épített széntüzelésű erőmű építése után Stanariban építi a következőt." Stanari már megépült és majd' két éve működik: https://en.wikipedia.org/wiki/Stanari_Thermal_Power_Plant A cikkben jelzett problémákkal meg az Energiaközösség vitarendezési mechanizmusa foglalkozott/foglalkozik folyamatosan (pl. Banovići: https://www.energy-community.org/legal/cases/2016/case1616BH.html; Tuzla 7: https://www.energy-community.org/legal/cases/2016/case1716BH.html)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!