Egyszerre áll a kongresszus elé a négy techóriás vezére

2020. július 02. 12:08

A Kongresszus igazságügyi bizottsága 2019 júniusában jelentette be, hogy a négy internetes vállalat ellen versenyhatósági vizsgálatot indít.

2020. július 02. 12:08
null

Mind a négy amerikai internetes óriás, az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google vezérigazgatója is rábólintott a kongresszusi meghallgatásra, így ez lesz az első alkalom, amikor a négy cégvezető együtt áll a bizottság elé – hozta le a Portfolio. Utolsóként Tim Cook, az Apple vezetője erősítette meg a négy cégvezér közül, hogy részt vesz a meghallgatáson a Politico információi szerint. A lap úgy tudja, hogy a Facebook és a Google is megígérte, hogy a felsővezetőit küldi a meghallgatásra, amennyiben a többi vállalat is így cselekszik. A CNBC forrásai szerint az Amazontól Jeff Bezos állna a kongresszusi bizottság elé.

A hírek szerint a meghallgatásra valamikor július végén kerülhet sor, bár a részletek egyelőre nem ismertek. Mark Zuckerberg, Sundar Pichai és Tim Cook már gyakorlottak a kongresszusi meghallgatásokban, de Jeff Bezos az Amazontól még soha nem állt ki a Kongresszus elé.

A Kongresszus igazságügyi bizottsága 2019 júniusában jelentette be, hogy a négy internetes vállalat ellen versenyhatósági vizsgálatot indít. A bizottság vezetője egy januári interjúban azt nyilatkozta, hogy világos számára, hogy a digitális piac nem működik megfelelően és nem elég erős a verseny. Szerinte a hatékony jogszabályok erősíthetnék a versenyt és teret adnának új startupok felemelkedésének.

Miközben a vizsgálatok folynak, a hírek szerint az igazságügyi minisztérium pert fontolgat a Google ellen versenykorlátozó magatartása miatt, a szövetségi kereskedelmi bizottság (FTC) pedig a Facebookot vizsgálja. Az Amazon és az Apple ellen szintén voltak versenyhatósági vizsgálatok már az Egyesült Államokban és külföldön is.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. július 03. 14:54
Egy általános összefoglaló a vállalatról: https://egyvilag.hu/temakep/095.shtml Lásd benne külön a multikról, előnyeikről hátrányaikról: https://egyvilag.hu/temakep/095.shtml#p7 És az információs iparágakról (internetes vállalatok, média, pénzügyek, stb...): https://egyvilag.hu/temakep/095.shtml#p9
triacus
2020. július 02. 18:20
Nem először jön fel a Facebook szétdarabolásának ötlete: https://www.nytimes.com/2019/05/09/opinion/sunday/chris-hughes-facebook-zuckerberg.html pont akkor jön elő, amikor több száz vállalat elkezdte bojkottálni a Facebookon való hirdetést: https://www.pressherald.com/2020/07/02/more-than-500-companies-start-ad-boycott-to-pressure-facebook-on-hate-speech/ mert nem tett elegendő lépést a "gyűlöletbeszéd" ellen.
Kanóc
2020. július 02. 15:02
Hehehe, legfeljebb majd dobnak némi aprót a kalapba.
annamanna
2020. július 02. 13:38
Legyen legalább egy kis ismeret a teljesen ismeretlen nagyemberről: Sundar Pichai https://hu.wikipedia.org/wiki/Sundar_Pichai És a többiek: Tim Cook https://hu.wikipedia.org/wiki/Tim_Cook Jeff Bezos https://hu.wikipedia.org/wiki/Jeff_Bezos Mark Zuckerberg https://hu.wikipedia.org/wiki/Mark_Zuckerberg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!