Bontakozik a glitch-botrány a Dominion szoftverek körül

2020. november 12. 19:42

Donald Trump csütörtökön posztolta ki, hogy a Dominion szoftverhez milliós nagyságrendű csalás köthető.

2020. november 12. 19:42
null

„Jelentés: a Dominion országosan törölt 2,7 millió Trump szavazatot. Az adatok elemzése után 221 000 pennsylvania-i szavazatot átfordított Trumpról Bidenre. 941 000 Trump-szavazat törölve. A Dominion szavazási rendszereket felhasználó államok 435 000 szavazatot változtattak át Trumpról Bidenre. Chanel Rion, OANN (One America News Network)” – posztolta ki Donald Trump csütörtökön. 

A Dominion által forgalmazott szoftverekkel kapcsolatos „glitch” történetek már jó ideje keringenek a Facebook és a Twitter fórumain, bár minden esetben jelzik a közösségi oldalak, hogy valóságtartalmuk megkérdőjelezhető. Azt is kijelentik a posztok mellett, hogy a választások sorsa eldőlt, és a megválasztott elnök Joe Biden. Ennek ellenére Donald Trump csapata forró vonalat működtet, melyen bejelentések százait fogadják az ország szerte tapasztalt rendellenességekről. Ezek közül két esetben maga a Dominion is belátta, hogy „mulasztás történt” bár azt tagadják, hogy a szoftverben lenne alapvető hiba.

A The New York Times tegnap írt egy hosszú cikket arról, hogy a Donald Trump által terjesztett „glitch-botrány” alaptalan. A Dominion Voting Systems egy olyan szoftvert állít elő, amelyet az egész ország területén helyi önkormányzatok használnak különböző választások lebonyolításához.

Michigan államtitkára, megyei tisztviselők és a választási bizottság szakértői szerint, a két említett michigani megyében a pontatlanságokat emberi hibák, nem pedig szoftverproblémák okozták. A két megye közül különben is csak az egyik használta a Dominion szoftvert. A további három georgiai megyében is más magyarázata volt a fennakadásnak. Itt egy megyében valóban a „Dominion szoftver nyilvánvaló problémája késleltette a tisztviselőket a szavazatszámlálásban, de a hiba nem befolyásolta a tényleges szavazatszámot” – ismerte el a cég vezető tisztviselője a New York Timesnak, de hozzátette, hogy a másik két problémás megyében szintén egy másik társaság szoftvere lassította le a szavazatszámlálást. 

A Dominion eredetileg kanadai szoftver és hardver fejlesztő vállalkozás, amely azonban régóta Denverben székel. Fő profilja szavazások lebonyolítására alkalmas rendszerek gyártása. Mivel a szavazások lebonyolítása Amerikában a helyi önkormányzatok hatásköre, ezért rendszereiket államok, megyék önkormányzatok vásárolják egyénileg, vagy csomagban. Georgia állam például 107 millió dollárt költött tavaly a cég 30 000 gépére, melyekkel akadtak is problémák a júniusi előválasztás során. Ekkor a kezelő személyzet kiképzetlenségével magyarázták a fennakadásokat. A Dominion rámutatott, hogy az eddig jelentett és vizsgált esetek szinte mindegyikében emberi mulasztás vagy hiba állt a háttérben és nem a szoftverrel volt a gond. 

(Forrás: Facebook, New York Times)

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ericco
2020. november 13. 11:39
Tele a cikk bizonyitekokkal. Ja nem.
graycivil
2020. november 13. 11:35
"...magyar idő szerint a ma hajnali órákban a Trumpot segítő jogi csapat egy prominens ügyvédje, Jonathan Goldstein egy, a "választási csalás" vádjával foglalkozó philadelphiai bírósági meghallgatáson, amikor a bíró megkérdezte, tudja-e bizonyítani a választási csalás vádját a felterjesztett "bizonyítékok" alapján, eskü alatt úgy válaszolt: "Elég durva dolog lenne csalással gyanúsítani bárkit is. Mi csupán ennek a választásnak a végére szeretnénk pontot tenni.""
graycivil
2020. november 13. 11:30
Úgy látom, a NER bezárta híveit egy szellemi-információs gumiszobába.
graycivil
2020. november 13. 09:51
"Amerikai szövetségi tisztviselők szerint a 2020-as választás volt a legbiztonságosabb az ország történetében, írja a BBC. A belbiztonsági minisztérium alatt dolgozó bizottság, a Cyberbiztonság és Infrastruktúrabiztonság Ügynökség (Cisa) felelt a választások lebonyolításának technikai részeiért, és csütörtökön egy közleményt adtak ki, melyben azt írják, hogy tisztában vannak a számos megalapozatlan állítással és téves információval a választásokkal kapcsolatban, de mindenkit biztosítanak róla, hogy biztonságos az amerikai választási rendszer." https://444.hu/2020/11/13/az-amerikai-valasztasok-biztonsagaert-felelos-kormanyszerv-szerint-nem-volt-tomeges-csalas-az-idei-elnokvalasztason?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=az-amerikai-valasztasok-biztonsagaert-felelos-kormanyszerv-szerint-nem-volt-tomeges-csalas-az-idei-elnokvalasztason
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!