A LIBE bizottság célkeresztjébe került a Frontex is

2020. december 01. 21:44

Az Európai Parlament Állampolgári jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) tagjai a migránsok alapvető jogainak tiszteletére szólították fel kedden az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséget (Frontex).

2020. december 01. 21:44
null

A Frontexet több nemzetközi sajtóorgánum azzal vádolta, hogy tagjai áprilisban, a görög határőrséget segítve részt vettek a Földközi-tengeren át érkező menedékkérők erőszakos visszaterelésében. Az ügyről folytatott uniós parlamenti meghallgatáson Fabrice Leggeri, a Frontex ügyvezető igazgatója azt állította, nincs bizonyíték arra, hogy az ügynökség dolgozói részt vettek a görög hatóságok jogellenes intervenciójában, amelynek keretében a görög parti őrség megállította és visszafordította a migránsokat szállító hajókat a török területi vizekre. Leggeri többek között hivatkozott a Földközi-tenger keleti medencéjének bonyolult geopolitikai helyzetére, továbbá hangsúlyozta azt is, hogy a Frontex munkatársainak követniük kellett a fogadó tagállam – ebben ez esetben Görögország – hatóságainak utasításait. Utalt arra is, hogy ez év márciusa és áprilisa között az ügynökség dolgozói rendkívüli stressznek voltak kitéve az események helyszínén: a Frontex repülőgépeit török vadászgépek vették körül, egy török katona pedig rálőtt az ügynökség egyik szolgálatot teljesítő járőrére a török-görög határon.

Az EP-képviselők egy része szerint túl sok ilyen „állítólagos” jogsértésről tettek bejelentést a jogvédő szervezetek, és felkérték a Frontexet, hogy működését tegye átláthatóbbá, és legyenek tisztségviselői az alapjogok megsértésével kapcsolatos panaszok kezelésére. Többen további vizsgálatokat indítványoztak az üggyel kapcsolatban, és Leggeri lemondását sürgették. A LIBE bizottság más tagjai viszont támogatásukról biztosították az uniós szervezetet, kiemelve a határőrök nehéz munkáját és az embercsempészet elleni küzdelmük fontosságát.

(MTI)

Címlapfotón: Fabrice Leggeri. Fotó: MTI/EPA/A.Carrasco Ragel

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. december 02. 10:01
Szóval a "LIBE bizottság" azzal vádolja a FRONTEX-et hogy "JÓL VÉGZI A MUNKÁJÁT"!!!... Hááát... mit ne mondja... EZ MÁR NYÍLT FASIZMUS!
fogas paduc
2020. december 02. 09:20
Vannak a migriknek kötelességei?
patópál
2020. december 02. 08:54
Haha, már az EU-s operett-határőrség is fasiszta?
elfújta az ellenszél
2020. december 02. 08:53
Megint Orbán volt aki helyesen reagált, amikor elutasitotta hogy nemzeti hatáskör helyett a Frontexre testálják az Unió külső határainak a védelmét. Mint most megtudhattuk, ez tárt kapukat jelent brüsszeli értelmezés szerint
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!