Mátyás király számszeríja évtizedek óta New Yorkban várja a kíváncsi látogatókat

2021. február 11. 18:16

Az 1920-as években azt hitték hamisítvány, most a Metropolitan Művészeti Múzeum állandó kiállításának része.

2021. február 11. 18:16
null

Mátyás király az egyik legismertebb középkori magyar uralkodó, akit a mesék általában az igazságos jelzővel illetnek, a történelmi emlékezetben pedig főként erőskezű, művészetpártoló uralkodóként él, aki felvirágoztatta az országot. Az uralkodása alatt készült épületeknek mára már nagyrészt csak a romjai állnak, az udvarába érkezett különleges ajándékok, illetve az ott készült és megrendelt munkák egy része azonban a mai napig megtekinthető. Ilyen például a híres könyvtára, a Bibliotheca Corviniana, amelyből kétszáztizenhat kötet ma is megtalálható, ötvenöt ma is Magyarországon. 

Egyéb hozzá kötődő műtárgyak esetében azonban sokkal rosszabbul állunk – hívja fel a figyelmet a 24.hu.  A lap egy, az uralkodó által feltehetően sosem vagy alig használt számszeríj történetét mutatja be. Az említett fegyvert a Metropolitan Museum of Art egyik termében tekinthetik meg az érdeklődők. 

Az 1489-ben készült csontberakásos számszeríj bécsi fegyverkészítő mesterek munkáját dicséri. A múzeum állandó kiállításának évtizedek óta részét képező fegyverről így írnak az intézmény honlapján:

„Ez a számszeríj a díszítmény részét képező címerek egyik legkorábbi példája. Corvin Mátyás (1443–1490) magyar és cseh király számára készült, látható rajta a saját, illetve a királyságának címere. Gazdag díszítettsége mellett a számszeríj kifinomult elsütőrendszere miatt is kivételes.”

A kutatók mai álláspontja szerint a 2284 grammos fegyver eredeti. Hetvenöt évvel ezelőtt ez nem volt ennyire egyértelmű, a Budapest folyóirat hasábjain (1946/7.) Genthon István művészettörténész kifejtette, hogy egy XIX. század elejéről származó angol hamisítványról van szó. Ebben az időszakban ugyanis divatosnak számított híres emberek fegyvereit gyűjteni – tette hozzá.

Az egyébként elismert szakember szerint a számszeríjat a húszas évek elején a Nemzeti Múzeumnak is felajánlották, az intézmény akkori vezetője, Varjú Elemér (1873–1945) azonban gyanúsnak ítélte azt, mivel a címer egy korábban nem ismert módon volt elrendezve a fegyver díszítésén. Az ajánlatot elutasította, a számszeríj pedig a müncheni Julius Böhler cégnél cserélt gazdát, és került kétezer dollárért New Yorkba.

Az üzletre 1925-ben került sor, a régi fegyverek egyik legjelentősebb szakértője Bashford Dean bonyolította le az adásvételt. Genthon elmondása szerint fél évvel később Dean egy csereüzlet részeként felajánlotta a Nemzeti Múzeumnak a műtárgyat, nem is kért érte sokat, szinte semmit, de az üzletet nem kötötték meg.

(További képeket a múzeum honlapján talál.)

(Fotó: Wikimedia Commons)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zalailáma
2021. február 12. 22:48
Ez a számszeríj szerintem is egy hamisítvány, remélem, nem fogjuk megvásárolni. A rajta látható címerábrázolás több mint gyanús: az uralkodó családi címerét még sosem láttam középkori címereken az országcímerek alatti mezőben a címerpajzson elhelyezni. A dinasztiák címerei jellemzően a címerpajzs szívében, középen voltak ábrázolva (ld. Albert király címerét), esetleg a címerpajzs bal felén (ld. a magyar Anjouk címerét). A címeren látható sisak is erősen problematikus. Hirtelenjében nem ugrik be egyetlen egy párhuzam se, valahogy összességében furcsa és anakronisztikus. És még nem láttam az egész fegyvert...
írmag
2021. február 11. 23:21
A Hunyadi családra vonatkozó genetikai vizsgálatok hírei beindították az internetes fantáziákat.
Secnir
2021. február 11. 21:34
más vélemény: library.hungaricana.hu/en/view/ORSZ_KOZL_TechnTortSzle_03/?pg=110&layout=s A számszeríjat alaposabb vizsgálat alá vonva megállapítjuk, hogy ez nem Mátyás király, hanem Corvin János tulajdona lehetett. Feltevésünket alátámasztja az a körülmény, hogy a számszeríjon olyan, nem Magyarországon szokásos használatú sziléziai hercegségi cimerek fordulnak elő, amelyek 1488-ban a glogaui háború után Corvin János birtokába jutottak.
Takita
2021. február 11. 19:02
Egy ideillő csodálatos vers Vörösmarty Mihály: Szép Ilonka " A vadász ül, hosszú méla lesben, Vár felajzott nyílra gyors vadat..." Talán le kellene fordítani angol-amerikaira és megküldeni a múzeumnak. A Welszi bárdoknak is milyen sikere volt Nagy-Britaniában
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!