A tálibok újrajátszották a híres Iwo Jima-i fotót

2021. augusztus 21. 10:54

A tálibokról készült képen feltűnő, hogy zsákmányolt modern amerikai felszerelésben és a saját zászlójukkal pózolnak.

2021. augusztus 21. 10:54
null

Bejárták az egész közösségi médiát azok jelenetek, amelyen a tálibok újrajátszották az Iwo Jimát elfoglaló amerikaikról készült híres fotót. A gesztus eredetileg az amerikai háborús propaganda ötlete volt 2009-ben, amikor amerikai tengerészgyalogosok emelték fel az afgán zászlót egy korábban tálibok által irányított völgy fölé. Parancsnokuk ekkor a második világháború nagy győzelméhez hasonlította a tálibok felett aratott győzelmet, az ekkor készült fotót pedig plakátokon mutogatták országszerte. 

2009. július 8-án 10000 tengerészgyalogos vette be a Helmand-folyó völgyét. Ez volt az afgán háború egyik legnagyobb hadművelete. Órák alatt sikerült elérni ekkor azt, amit a NATO-csapatok nem tudtak elérni a harcok évei során.

A tálib plakát direkt ennek parafrázisa, miután a kép ugyanezen a napon látott napvilágot csak 12 évvel később és ugyanabban a völgyben készítették a tálib lázadók miután az amerikai kivonulás hírére indított hatalmas offenzívában sorra foglalták vissza a korábban elvesztett területeiket. 

 

Az Iwo Jima-i zászló felvonása egy ikonikus fénykép, melyen hat amerikai tengerészgyalogos látható, amint az amerikai zászlót elhelyezik a Suribachi hegy tetején, a csendes-óceáni háború utolsó napjaiban. A fényképet 1945. február 23-án Joe Rosenthal készítette, aki az Associated Press munkatársa volt. Két nappal később tették közzé a vasárnapi újságokban, és több ezer kiadványban újranyomták heteken belül, szó szerint bejárta a világsajtót. Ez volt az egyetlen fénykép a Pulitzer-díj történetében, mely már készülése évében elnyerte az elsimerést a legjobb sajtófotó kategóriában. Népszerűségét mutatja, hogy ez a fotó szolgált modellként az amerikai tengerészgyalogság háborús emlékműjéhez, melyet 1954-ben avattak fel az Arlington Ridge Parkban. A szobrot, mely az összes szolgálatban elhunyt amerikai tengerészgyalogos emlékét őrzi, Felix de Weldon szobrászművész készítette. 

Fotó: Al Jazeera 

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2021. augusztus 22. 22:21
Remélem nemsokára Allahhoz küldi őket valaki.
Aerion
2021. augusztus 22. 11:36
Buzikkal, transzneműekkel és kreténekkel vértezték fel az egyesült állatok hadseregét, a maradéknak meg lefogták a kezét. Rohadtul megérdemli az egyesült állatok ezt a megalázást. Ezzel párhuzamban javaslom, forgassák meg a késeiket azokban, akik ezt a helyzetet a saját országukban előidézték. Mindjárt helyre fog állni a demokrácia.
florin
2021. augusztus 22. 08:21
Strandpapucsos talibánok éppen földig alázták a világ csendőrét, persze vele a NATO-t is.
sorivo4
2021. augusztus 22. 03:10
Ez a magyar átok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!