Határfal építésével kampányol a görög jobboldali miniszterelnök, EU-s pénzből építené fel

2023. május 19. 09:06

Szerinte a munkára azért van szükség, hogy elkerülhető legyen az illegális migránsok újabb „szervezett inváziója görög, azaz európai területre”.

2023. május 19. 09:06
null

A görög választók vasárnap döntenek arról, hogy a Törökországgal közös határzár meghosszabbításával keményebbé teszik-e az ország migrációval kapcsolatos álláspontját, vagy a baloldali ellenzéki Sziriza pártot választják, amely enyhébb álláspontot képvisel a kérdésben.

Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy 2026-ig a kerítést úgy hosszabbítják meg, hogy

az majdnem teljes hosszában lefedje Görögország 192 kilométeres törökországi határát.

Azt is szeretné, ha az EU biztosítaná a finanszírozást, azzal érvelve, hogy Görögországnak nem kellene egyedül viselnie a blokk legproblémásabb határának védelmének költségeit.

Mitsotakis mellesleg visszautasítja az összehasonlítást Donald Trumppal, aki 2016-ban nagyon hasonló szlogennel nyerte meg az amerikai elnökséget.

„Nekem nincs sűrű szőke hajam, ezért úgy gondolom, hogy az összehasonlítás nem különösebben releváns” – mondta Mitsotakis a múlt hónapban a Bild című német lapnak adott interjúban, amelyet a miniszterelnök honlapján angolul is közzétettek.

Szerinte a munkára azért van szükség, hogy elkerülhető legyen az illegális migránsok újabb „szervezett inváziója görög, azaz európai területre” – utalva a 2020 elején a török határon keresztül beáramló migránsokra, miután az emberáradat ellenőrzéséről szóló EU-török megállapodás meghiúsult.

Nyitókép: Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök sétál a török határon lévő acélkerítés mellett
Forrás: Sakis MITROLIDIS / AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2023. május 22. 18:15
Hosszabb távon a béke és a nyugi játszik. Ezért hazaáruló a hazai ellenség. Az emberek és cégek élni akarnak, nagyjából változatlan körülmények, és változatlan adók mellett. Valami varázsütésre akkor elkezdenek gyarapodni.
brekker
2023. május 22. 18:09
Ne irigykedjünk, ne firtassuk honnan van a pénz, örüljünk neki. Ha egyáltalán tényleg megvalósul.
Akitlosz
2023. május 19. 20:12
Úgy tűnik, hogy az EU pénzpumpolásra és felelősségáthárításra kell a politikusoknak.
optimiska
2023. május 19. 19:53
Lassan közelednek az EU választások, ezért Weberrel az élen az összes impotens EU parazita igyekszik szavazatot szerezni. Persze szerencsétlen választókat ismételten átverik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!