Mesterséges intelligencia tartott istentiszteletet német protestánsoknak Nürnbergben

2023. június 15. 11:00

Több mint 300 embernek prédikált egy szakállas fekete férfi képében a mesterséges intelligencia.

2023. június 15. 11:00
null

Készült az Alapjogokért Központtal együttműködve, a Bolond lyukból cikksorozat részeként. 

***

A németországi Nürnbergben protestánsok százai gyűltek össze, hogy részt vegyenek egy istentiszteleten, amelyet a ChatGPT, egy mesterséges intelligencia chatbot vezetett. A chatbot arra kérte a hívőket, hogy álljanak fel a padokból és dicsőítsék az Urat – írja a Business Insider.

A mesterséges intelligencia, amelyet egy szakállas fekete férfi avatárja személyesített meg az oltár feletti hatalmas képernyőn, ezután prédikálni kezdett a több mint 300 embernek, akik megjelentek egy kísérleti evangélikus istentiszteleten, amelyet szinte teljes egészében mesterséges intelligencia generált. „Kedves barátaim, megtiszteltetés számomra, hogy itt állhatok és prédikálhatok nektek, mint az első mesterséges intelligencia az idei németországi protestánsok kongresszusán” – mondta az avatár.

A 40 perces istentiszteletet – beleértve a prédikációt, az imákat és a zenét – a ChatGPT és Jonas Simmerlein, a Bécsi Egyetem teológusa és filozófusa alkották meg.

A chatbot hangsúlyozta a résztvevőknek, hogy ne féljenek a haláltól.

Míg egyesek érdekesnek találták a kísérletet, mások úgy érezték, hogy hiányzott belőle az általuk megszokott érzelem és a spiritualitás, mivel a mesterséges intelligencia által generált avatárok kifejezéstelennek tűntek és monoton módon beszéltek. Az eseményt a technológia és a vallásgyakorlás közötti metszéspontnak tekintették.

***

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blanco7-2
2023. július 10. 00:06
Na elmentek a faszomba...
barkasfarkas
2023. június 15. 14:36
Sőt, már Kepler idejében megkezdődött, amikor a tudományos felfedezésekre az a hivatalos válasz érkezett, hogy a teleszkópban látott dolgok a Sátán műve. Ennél valamivel persze rugalmasabbá vált a Vatikán (és a többi keresztény egyház), de nem sokkal. És itt nem a különböző szexuális orientációk 100%-os elfogadására gondolok, hanem a az emberek mindennapjainak, szemléletének és céljainak nagymértékű változásaira való nyitottságra.
csalánlevél
2023. június 15. 13:28
Ijesztő.
vero1_
2023. június 15. 11:38
Más monoteista vallások is részesülnek e kegyből, vagy csak a keresztyéneknek adatik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!