Rasszizmus a csengőkamera? – a Wired szerint igen

2023. július 13. 11:49

Szerintük az Amazon egyik biztonsági kamerája növeli a faji profilalkotás lehetőségét.

2023. július 13. 11:49
ring, csengőkamera, Amazon

Hosszú véleménycikket közölt a Wired.com az Amazon Ring elnevezésű csengőkamerájával kapcsolatban. Egészen pontosan azzal összefüggésben, hogy a Ring rendelkezik egy olyan funkcióval, amely az ajtócsengővel és kültéri biztonsági kamerákkal rögzített videókat elküldi a bűnüldöző szerveknek. 

Amikor beállít egy Ring kamerát, automatikusan regisztrál a Neighbors szolgáltatásba. (A Ring alkalmazás beállításai között lehetőség van a Neighbors feed integráció és az értesítések kikapcsolására, de ez csak manuálisan végezhető el.) A Neighbors, amely egy önálló alkalmazás is, a közelben lévő összes Ring-kamera tulajdonosának aktivitási hírfolyamát mutatja, a megtalált kutyákról, ellopott tömlőkről szóló bejegyzésekkel, valamint egy biztonsági jelentéssel, amely megmutatja, hogy az elmúlt héten hány – erőszakos vagy nem erőszakos – hívás érkezett a szolgálathoz. Emellett a közbiztonsági szervek, például a helyi rendőrség és tűzoltóság számára is lehetőséget biztosít az információk széles körben történő továbbítására.

Ugyanakkor a funkció használata lehetővé teszi a Ring tulajdonosok számára azt is, hogy a rögzített videókat elküldjék a bűnüldöző szerveknek. Ez egy olyan funkció, amely csak a Ringnél van – más hasonló eszközök és szolgáltatások esetében a hatóságoknak végzést kell kérniük ahhoz, hogy hozzáférjenek a felvételekhez.

A portál kérdésére a vállalat egyértelművé tette, hogy az ügyfelek ragaszkodnak ehhez a funkcióhoz, ugyanakkor a Wired csapata szerint 

 

a Neighbors növeli a faji profilalkotás lehetőségét. 

 

Szerintük „mind a magánszemélyek, mind a bűnüldöző szervek számára megkönnyíti, hogy bizonyos csoportokat bőrszín, etnikai hovatartozás, vallás vagy származási ország alapján bűncselekmény gyanújával célba vegyenek”.

Nyitókép: JUSTIN SULLIVAN/GETTY IMAGES

 

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
K4t1nk4
2023. szeptember 18. 22:56
Nem kell segíteni profilalkotással, az egyedek önként bemutatkoznak a statisztikában.
Ata
2023. július 13. 17:52
Én itt nem látok semmi rasszizmust, esetleg valamelyest a személyi jogok sérülését
fogas paduc
2023. július 13. 13:58
Márpedig az igazság nem lehet rasszista.
Akitlosz
2023. július 13. 13:26
Ez valami nagyon amerikai dolog lehet, mert nem is értem a cikket és a problémát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!