Brüsszel áldását adta, jöhet az ukrán kultúra megőrzését célzó polgári kezdeményezés

2023. augusztus 16. 16:19

Ön aláírná?

2023. augusztus 16. 16:19
null

„Az Európai Bizottság szerdán úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi Az ukrán kultúra, oktatás, nyelv és hagyományok megőrzése és fejlesztése az uniós tagállamokban elnevezésű európai polgári kezdeményezést” – közölte a brüsszeli testület szerdán.

A kezdeményezés célja a kulturális szakadékok áthidalása és az ukrán kulturális és nyelvi örökség megerősítése az uniós közösségben, az összetartozás érzésének erősítése és az ukrán menekültek integrációjának elősegítése. „A nyelvi sokszínűség és a kulturális identitás elismerésével és elfogadásával és az integrációs központok páneurópai struktúrájának létrehozásával egy befogadóbb és harmonikusabb Európát lehetne létrehozni”– áll a kezdeményezés szervezőinek honlapján. Mivel az európai polgári kezdeményezés megfelel a formai követelményeknek, a brüsszeli testület úgy ítélte meg, hogy az jogilag elfogadható. 

A javaslat tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

Az európai polgári kezdeményezés nem eshet a bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az Európai Unió értékeivel. A szerdai nyilvántartásba vételtől számítva a szervezőknek hat hónap áll rendelkezésére, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Amennyiben az európai polgári kezdeményezés egy év alatt egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az Európai Bizottságnak reagálnia kell. A brüsszeli testület dönt arról, hogy a kezdeményezésre válaszul hoz-e intézkedéseket vagy sem, és a döntését meg kell indokolnia. Az európai polgári kezdeményezés intézményének létrejötte óta 128 nyilvántartásba vétel iránti kérelem érkezett a Bizottsághoz, melyek közül 103 felelt meg az előírt feltételeknek.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mai nap
2023. augusztus 27. 16:04
Soha nem írnám alá.
alenka
2023. augusztus 20. 22:48
Örülhetnek,ha átvehetik a magyar ( vagy más) hanyományokat,kultúrát, történelmi neves eseményeket . ....otthon mindezeken nem volt részük....de- ...nehogy még autonómiát is akarjanak majd később......ezek hozzák be a náci vért ...
PlutarkhoszCatoMedHabilDebil
2023. augusztus 17. 10:01
Amennyiben a Minority Safe Pack elfogadásra kerül, elkezdhetünk beszélni róla.
Shanya
2023. augusztus 17. 00:26
Ezeknek már a maradék utáni maradék eszük is elment. Ennyi sok balféket! Ha már ennyire szeretik ezt a drága országot talán kezdhetnék az ukrán kultúra azon részét átmenteni amelyik az "országában élő kisebbségek nyelvi jogainak nyirbálása" címszó alatt fut. Ennek 2014-től már igazi tradíciója van. S persze utána azonnal folytathatnák a legfelsőbb szintű korrupció hagyományairól. Ja, hogy ez már közös kulturális hagyomány?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!