Amerikai hírszerzés: Az ukrán offenzíva gyakorlatilag elbukott

2023. augusztus 18. 17:35

A jelentés szerint az ukránok nem fogják tudni elvágni a Krímhez vezető szárazföldi utánpótlási vonalakat.

2023. augusztus 18. 17:35
null

Az aknamezők miatt az ukrán erők nem tudják majd elérni a délkeleti Melitopol városát, és így nem teljesül Kijev hadműveleteinek célja, ugyanis nem tudják majd elvágni a Krímhez vezető szárazföldi utánpótlási vonalakat – idézte az amerikai hírszerzés jelentését a Washington Post.

Mint fogalmaztak, ez a „zord” értékelés 

 

Oroszország „brutális jártasságán” alapul, amellyel a megszállt területeket aknamezők és lövészárkok falanxán keresztül védi

.

 

Így hiába kapott Kijev több milliárd dollárnyi nyugati fegyvert és katonai felszerelést, ez kevésnek bizonyul ahhoz, hogy a térségben kitűzött célt elérjék az ukrán erők.

Az amerikai hírszerzés megállapítása szerint Ukrajna továbbra is több mint 90 kilométernyi távolságra van a kulcsfontosságúnak számító Melitopol városától, melynek logisztikai központként betöltött szerepét a rajta átmenő két autópálya és vasútvonal emeli ki. Ezek segítségével Oroszország a herszoni és krími régiókat látja el a szükséges utánpótlással – ismertette a lap.

Nem fogadták meg a Pentagon javaslatát sem

Mint ismert, Ukrajna június elején indította el az ellentámadást, annak reményében, hogy megismétli a tavaly őszi sikereit a harkivi térségben, azonban a fő iránynak tűnő orihivi régióban már az első település közelében megrekedt, és jelentős veszteségeket szenvedett el.

Az amerikai, a brit és az ukrán hadsereg közös hadgyakorlatai alapján ezek a veszteségek előreláthatók voltak, de 

Kijev úgy képzelte el, hogy elfogadja a veszteségeket, mint az orosz fő védelmi vonal áttörésének árát

 – tudta meg a Washington Post amerikai és nyugati tisztviselőktől.

Ukrajna később azonban úgy döntött, hogy áttér arra a taktikára, hogy kisebb egységekre támaszkodva előrenyomul a front különböző területein. Tette ezt annak ellenére, hogy a Pentagon azt javasolta, az ukrán erők egyetlen nagy támadásra koncentráljanak – emlékeztetett a lap.

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2023. szeptember 03. 18:35
Az oroszok egyik fö célja a szárazföldi folyosó volt a Krímbe. Miböl gondolták az amerikaiak, hogy az oroszok lemondanak e folyosóról? Csak nézik ahogy az ukránok visszaveszik Mariopolt.
Kecmec
2023. augusztus 19. 05:26
Ez nem elsősorban az ukránok kudarca hanem inkább az Államok hírszerzői és elemzők kudarca.....
kikicsoda
2023. augusztus 18. 23:20
Nyugatnak ez egy globális stratégiai videójáték, az oroszoknak egy nemzeti és regionális stratégiai megmérettetés, az ukránok meg csupán a nélkülözhetö gyalogosok és ágyútöltellékek szerepét játszák ebben a játszmában.
vamonos
2023. augusztus 18. 21:40
Béketárgyalás addig nem lesz, amíg Zselét és bandáját el nem távolítják. Ezek nem akarnak tárgyalni, csak ha győztek, ami soha nem fog bekövetkezni. Ukrajna viszont el fog tűnni a térképről. Igaza van Zselének, nem bulizni kellene a hátországban levőknek, hanem elindulni Kijevbe és kirángatni ezt az őrült kokóst a székéből, és felakasztani a legközelebbi lámpavasra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!