Justin Trudeau bocsánatot kért az ukrán nácit méltató kanadai házelnök miatt

2023. szeptember 27. 21:36

A kanadai kormányfő hangsúlyozta, különösen azt sajnálja, hogy mindez kellemetlen helyzetbe hozta Volodimir Zelenszkijt.

2023. szeptember 27. 21:36
ZELENSZKIJ, Volodimir; TRUDEAU, Justin

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerdán bocsánatot kért, amiért a volt házelnök az egykor a nácik oldalán harcoló ukrán veteránt méltatott az ottawai parlamentben. Trudeau hangsúlyozta, különösen azt sajnálja, hogy mindez kellemetlen helyzetbe hozta Volodimir Zelenszkijt. Hozzáfűzte, hogy diplomáciai csatornákon keresztül már a napokban bocsánatot kért az ukrán elnöktől és Ukrajnától.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ez olyan hiba volt, amely mélységesen megszégyenítette a parlamentet és Kanadát

– jelentette ki Trudeau. „Mindannyian, akik pénteken jelen voltunk a házban, mélységesen sajnáljuk, hogy állva tapsoltunk, még akkor is, ha nem voltunk tudatában a kontextusnak” – mondta a miniszterelnök hozzátéve, hogy fel fog szólalni a törvényhozás alsóházában, hogy „a parlament őszinte bocsánatát kérje a történtekért”.

Anthony Rota volt kanadai házelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kanadai látogatása alatt „ukrán hősként, kanadai hősként” ünnepelte a parlament előtt pénteken a teremben jelen levő, 98 éves Yaroslav Hunkát, és „megköszönte a szolgálatait”. A képviselők kétszer is állva tapsoltak a parlamenti ülésterem karzatán tisztelgő ukrán veteránnak. Utólag derült ki, hogy Hunka a második világháború alatt az Első Ukrán Hadosztály tagja volt. Ez a hadosztály a Waffen-SS Galíciai Hadosztály és a 14. Waffen SS-hadosztály néven is ismert volt, önkéntes egységként működött a nácik parancsnoksága alatt. A Simon Wiesenthal Központ Barátai nevű emberi jogi szervezet szerint az Első Ukrán Hadosztály „ártatlan civilek elleni tömeggyilkosságok elkövetésében vett részt”. A történtek nyomán Rota időközben lemondott tisztségéről, felelősséget vállalva az incidensért.
(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/The Canadian Press/Spencer Colby

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2023. szeptember 28. 09:38
Фашисты
rocktoberi-2
2023. szeptember 28. 05:20
Miért lenne ez kellemetlen az AZOV nácikat vezénylő Zellernek?
Tehetős Totó
2023. szeptember 28. 05:11
Monnyonleee!
Obsitos Technikus
2023. szeptember 28. 00:26
Hát igen, régi mondás, hogy a zabigyerek fele húgyból lett..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!