Ukrán parancsnok: Az oroszok idejük 60 százalékát az első védvonal kiépítésére fordították, és áttörtük

2023. szeptember 03. 07:23

Olekszandr Tarnavszkij szerint az oroszok előbb-utóbb kifogynak a legjobb katonáikból.

2023. szeptember 03. 07:23

Az ukrán erők hetekig tartó aknamentesítés után áttörték Oroszország első védelmi vonalát Zaporizzsja közelében, és nyomást gyakorolnak a gyengébb második vonalra – idézte a déli ellentámadást vezető tábornokot a Guardian.

Olekszandr Tarnavszkij dandártábornok becslése szerint Oroszország idejének és erőforrásainak 60 százalékát az első védelmi vonal kiépítésére fordította, és csak 20 százalékát a második és a harmadik vonalra, mivel

Moszkva nem számított arra, hogy az ukrán erők átjutnak azon.

„Most az első és a második védelmi vonal között vagyunk” – mondta Tarnavszkij az Observernek adott első interjújában az áttörés óta. Az ukrán erők most mindkét oldalon nyomulnak előre, és „megszilárdítják a legutóbbi harcokban elfoglalt területeket” – nyilatkozta.

Hozzátette, „most fejezzük be azoknak az ellenséges egységeknek a megsemmisítését, amelyek fedezéket nyújtanak az orosz csapatoknak a második védelmi vonaluk mögé való visszavonuláshoz”.

Egy aknamező megtisztítása lassította az előrehaladást

A vezető ukrán tábornok az interjúban arról is beszélt, hogy „egy hatalmas aknamező hetekig csapdába ejtette” az ukrán csapatokat, miközben a gyalogsági rohamosztagosok lassan tisztították meg a támadási útvonalat. A mögötte lévő orosz csapatok „csak álltak és vártak az ukrán hadseregre”, és lövedékekkel és drónokkal szedték le a járműveket.

„Moszkva is érzi a nyomást, hiszen átcsoportosította csapatait a térségbe az Ukrajnán belüli frontvonalakról – nyugaton Herszonból, északkeleten pedig Lymanból – és Oroszországon belülről is” – hívta fel a figyelmet a tábornok.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Ukrán katonák támadják az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut közelében. Fotó: MTI

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. szeptember 04. 23:10
Csóri ,ukrán nácik,kekszet esznek,aknák,kevés a koksz( kell drogos koboldnak),nincs orosz vodka,támad a gaz....az oroszok meg éberek ... Lehet,így támadni?....
Mich99
2023. szeptember 03. 11:54
Az ukránoknál nem csak zselé tud hazudni...
EX_Terminator
2023. szeptember 03. 11:39
Úgy lenne? már megint a kamuduma.
remi
2023. szeptember 03. 11:11
"Tarnavszkij szerint az oroszok előbb-utóbb kifogynak a legjobb katonáikból." A hoholok viszont naponta osztódnak, vagyis minden nap 2X annyian vannak mint előtte. Biztos ezért ír arról a bild, hogy a pöcszongorista ki akarja toloncoltatni mürkülisztánból (onnan pl. 160E főt) és a többi zeju országból a katonakorú hohol állampolgár férfiakat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!