Egyre nagyobb fejtörést okoz az ágyi poloska-invázió Párizsban

2023. október 16. 23:24

Egyesek már kongatják a vészharangot: az apró ízeltlábúak szerintük a 2024-es olimpiát is veszélybe sodorhatják.

2023. október 16. 23:24

Nemrég a Mandineren is beszámoltunk arról, hogy elszaporodtak az ágyi poloskák Párizsban. Az ijesztő jelenségről a Time is beszámolt hasábjain. Távol a divathét csillogásától, a francia hatóságok a főváros közterületein „széles körben elterjedt” poloskajárványra figyelmeztettek pár hete. 

Mivel a 2024-es olimpia miatt várhatóan turisták özönlenek a városba, egyre nagyobb az aggodalom az egészségügyi és biztonsági következmények miatt.

Clement Beaune, francia közlekedési miniszter október elején arra tett ígéretet, hogy „megnyugtatja és megvédi” a lakosságot. Összehívta a tömegközlekedés üzemeltetőinek találkozóját, hogy ellenintézkedéseket dolgozzanak ki a vérszívó kártevők ellen, amelyek a mozikban, a Charles-de-Gaulle repülőtéren és a tömegközlekedési eszközökön is megjelentek. Sőt, több iskolát is be kellett zárniuk a „fertőzés” miatt.

„Poloskák eddig is voltak”

A Time azt is megtudta, hogy Párizs alpolgármestere, hogy Emmanuel Gregoire a városháza nevében még levelet is írt Élisabeth Borne miniszterelnöknek, melyben felszólította, hogy lépjen fel a „csapás” ellen. 

Az államnak sürgősen cselekvési tervet kell kidolgoznia e csapás ellen, 

mivel Franciaország a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére készül” – állt a levélben.

Mindezek ellenére az alpolgármester óva intett a „hisztériakeltéstől”, és  úgy vélte, a poloskainvázió nem veszélyezteti az olimpiai játékokat. „Mindenkinek együtt kell dolgoznia a probléma megoldásán. (...) Poloskák korábban is voltak, és ezután is lesznek” – fogalmazott egy tévés interjúban Gregoire.

Ezt is ajánljuk a témában

A Mashable oldal még egy videót is megosztott a Párizsban uralkodó állapotokról. A felvételen az látható, hogy nagyon felpörgött a matracbiznisz a francia fővárosban. Abban az utcában, ahol a videó készült szinte minden ház előtt új matracok láthatók, mivel a régiektől az ágyi poloskák miatt meg kellett hogy váljanak a tulajdonosaik. A felvételhez készítője csak annyit írt kísérőszövegként: „Ez már egy ágyi poloska-járvány!”

Zsebbe nyúlós lehet az irtás

„A poloska egy olyan rovar, amely az idők kezdete óta élősködik az embereken. Hematofág, ami azt jelenti, hogy kizárólag vérrel táplálkozik, méghozzá emberi vérrel. Éjszakai rovar, vagyis éjszaka jön elő, hogy megharapjon minket, amikor az ágyunkban alszunk. Napközben az ágyi poloskák elrejtőznek, így nem láthatjuk őket” – idézte Mohand Arezki Izri parazitológus, orvosi rovarszakértőt az Euronews

A poloskacsípések vörös foltokat, hólyagokat vagy kiütéseket hagynak a bőrön, és erős viszketést, allergiás reakciókat okozhatnak. Sőt, van akinél idővel alvászavart, szorongást is előidézhetnek. Megjelenésük nincs összefüggésben az adott környezet higiéniájával.

A lap ismertette, hogy az ágyi poloskák, az '50-es évekre nagyrészt eltűntek, az elmúlt évtizedekben azonban újra megjelentek, főként a nagy népsűrűség és a tömegközlekedés fejlődése miatt. Sokszor egy-egy nyaralás után, potyautasként érkeznek meg az európai országokba. Az Euronews idézett egy rovarirtó szakembert is, aki elmondta, hogy 

egy poloska akár 500 petét is lerakhat élete során, így számuk exponenciálisan nő. 

A kártevők kiirtása több száz eurós tétel is lehet. Magyarországon a poloskák irtása 22 és 32 ezer forint között is mozoghat.

Ha azt gyanítjuk, hogy ágyi poloskák „költöztek” a lakásunkba, akkor mindenképp kérjük szakember segítségét. Ezeknek a rovaroknak a kiirtásához elengedhetetlen valamilyen vegyszer használata, és csak az segít, ha maradéktalanul elpusztítják az összes kifejlett rovart, petét és lárvát. A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy már az első jelek után (csípések megjelenése a bőrön, ürülék a tapétán, ágyneműn, függönyön) hívjunk egy rovarirtásra szakosodott szolgáltatót, mert minél később cselekszünk, annál nagyobbra nőhet a populáció. 

Ágyi poloska-irtás Párizsban. Több száz euróra is rúghat a vérszívók likvidálása a lakásokból. Fotó: MAGALI COHEN / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Itthon is okoznak kellemetlenségeket

A poloskák tömeges elterjedése már pár éve idehaza is téma volt. 2018-ban Kontschán Jenő, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének igazgatója a közmédia egyik műsorában kifejtette, hogy 

a klimatikus viszonyok megváltozása új fajok megjelenését segíti, 

az egész világot behálózó szállítmányozással pedig könnyen kerülnek egyik kontinensről a másikra a legkülönfélébb egyedek. 

A szakértő akkor is hangsúlyozta, hogy az ágyi poloska kivételével a poloskák emberre és állatra nem veszélyesek, kórokozókat nem terjesztenek, de a gyümölcsösöknek és a zöldségültetvényeknek már tavasztól kezdve árthatnak. Az általuk okozott kár azért jelentős, mert nem válogatnak, számos növény lehet a táplálékuk. Irtásuk ezért a lakásokban is ajánlott, hiszen az otthoni környezet alkalmas az áttelelésükre – ismertette a kutató.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: THIBAUT DURAND / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse2.0
2024. január 06. 20:58
Ezek nem ismerik az ózon generátort? Két nap alatt a legfertőzöttebb lakásból is kiírtható vele, de máshol kell éjszakára hédereleni, mert az embert sem kíméli. Utána egy nap sszellőztetés és ha nem fertőződik újra akkor királyság. Még a matracot sem kell kidobni.
templar62
2024. január 06. 09:18
Orlando di Lasso ( Lassus ) : " Bestia curvafia .... "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!