Így készülnek Izrael katonái a háborúra fantom-Gázában

2023. október 12. 08:30

Minden jel arra mutat: Izrael szárazföldi hadműveletet indíthat a Gázai övezet terrorcsoportjai ellen. Az izraeli hadsereg katonái a Negev sivatagban rejtőző „mini-Gázában” már évek óta gyakorlatoznak, hogy felkészüljenek a nehéz gázai terepre.

2023. október 12. 08:30
Israeli-Palestinian conflict - Sderot
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Tavaly decemberben egy csoport külföldi újságírót elvittek a Negev-sivatagba, ahol az IDF felépítette Gáza mini verzióját, hogy ott készüljenek a katonák egy jövőbeni akcióra. A izraeli kormány sajtóirodája (GPO) által szervezett úton részt vettem én is, még a Neokohnnal. A körbe vezetett riporterek nem is sejtették, hogy azok a katonák, akikkel akkor beszéltek, 10 hónappal később Gáza ellen indulhatnak. 

A hadsereg negevi Tze'elim kiképzőbázisán található 60 hektáros terület több, mint 600 építményt tartalmaz, a nyolcemeletes épületektől kezdve az iskolákon át a piacterekig. 

Gáza kicsinyített mását 2011-ben építették fel azzal a céllal, hogy az izraeli katonák fel tudjanak készülni az utcai harcokra. 

 

Ahogy a fenti videóban látható: a házak falán, és a betonkerítéseken csillag alakú rések vannak vágva, amelyek a behatolási pontokat jelzik. Ugyanis a gázai terepen kiadják a katonáknak: soha ne az ajtón vagy az ablakon keresztül menjenek be az épületekbe, mert bármelyik ház nyílászárójában lehet robbanószerkezet.  

Ezt is ajánljuk a témában

Szárazföldi hadművelet

Izrael az elmúlt években igyekezett elkerülni a Hamász terrorszervezet által uralt Gázai-övezetbe való bevonulást. Utoljára 2014-ben hatoltak be a területre, miután a Hamász rakéták ezreit lőtte ki a zsidó állam városaira. Most minden jel arra mutat, hogy Izrael egy újabb szárazföldi inváziót készít elő.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter kedden kijelentette, hogy az IDF „teljes körű támadásra” készül a Gázai övezet ellen – számolt be a Times of Israel. 

Egy egyiptomi tisztviselő az izraeli lapnak elmondta: 

Jeruzsálem tájékoztatta Kairót, hogy hónapokon át tartó szárazföldi hadműveletre készülnek Gázában. 

Az Axios információ szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök hétfőn közölte Joe Biden elnökkel: Izraelnek nincs más választása, mint szárazföldi hadműveletet indítani. Izrael a potenciális bevonulás előtt erőteljes légitámadásokat hajtott és hajt végre az övezet terror-célpontjai ellen. 

Palestine Israel Conflict
Jahja Szinvar, a Hamász gázai vezetője 2021-ben (Photo by Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images)

A világ egyik legnehezebb terepe

A Hamász elleni harc, azért is nagyon nehéz, mert Izrael korábbi, arab hadseregek elleni háborúival ellentétben, itt nem hagyományos hadsereggel küzd, hanem terroristákkal. S ezek a terroristák nem kímélik sem a saját, sem saját honfitársaik életét. Ráadásul nem klasszikus harctéren zajlanak a csaták, hanem lakott területeken. 

A Gázai-övezetben kétmillió ember él. 2006-ban, egy esztendővel azután, hogy Izrael átadta a terület ellenőrzését a palesztinoknak, a választáson a Hamász diadalmaskodott, és egy évvel később teljesen átvette az irányítást a terület felett. A Hamász azóta Gázát arra használta, hogy Izrael elleni támadásokat indítson, amely miatt a zsidó állam keményen elszigetelte az enklávét és annak lakosait. Izrael két határátkelőt hagyott meg, amelyek közül az elmúlt években már csak egy maradt nyitva északon. Egy harmadik, délen található átkelő, az egyiptomiak ellenőrzése alatt áll. 

A Palestinian Center for Policy and Survey Research (PCPSR) felmérései szerint 

Gázában a lakosok 58%-a, míg Ciszjordániában a palesztinok 42%-a támogatja a Hamászt.

A viszonylag magas gázai támogatottság miatt a lakosság egy jelentős része aktívan segíti a terroristákat, amely megnehezíti az izraeli hadsereg helyzetét. Másrészt sok olyan gázai lakos van, akik ártatlan elszenvedői a terroruralomnak. Az Izraeli Védelmi Erők ugyan igyekszik a civil lakosságot megvédeni, azonban a Hamász sok esetben szándékosan lakóövezetekben helyezi el a fegyverraktárait, iskolákban a rakétáit, és az ártatlan lakosokat „emberi pajzsként” használja. 

A videón látható miként használja a Hamász terrorszervezet a civileket élő pajzsként:

A Gázai övezetben a polgári lakosság közé rejtőznek a terroristák, akik mint a fenti videón látszik: úgy futnak át az utca egyik oldaláról a másikra, hogy megfognak egy gyereket közben, és ezt azért teszik, mert tudják jól: egy izraeli katona így nem lőhet rájuk. 

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják: hiába tesz meg Izrael mindent, hogy megkímélje a civil lakosságot, a Hamász mindent megtesz, hogy magas legyen a palesztin áldozatok száma.

Gerillaharc

Az utcai harcokban elkerülhetetlen a civil lakossággal való találkozás, amelyre az IDF katonái szintén próbálnak felkészülni a „mini-Gázában”. Az izraeli hadsereg általános szabálya: ha a katona bizonytalan, akkor nem lő. Ez nemcsak a polgári áldozatok elkerülését szolgálja, hanem a baráti tűz megelőzését is. 

A tavalyi körbevezetésen elmondták: „Az utcai harc, azért is kihívás, mert a katonákra a legnagyobb veszélyt a baráti tűz jelenti, amikor a zűrzavarban egymást találják el a szanaszét repkedő lövedékekkel”. 

Fantom-gázai utcakép. Saját fotó.

Izrael az elmúlt napokban nagy erőket csoportosított a gázai határ közelében. Amennyiben megtörténik a bevonulás, várhatóan páncélozott hadosztályok indulnak meg Gázába. 

A harckocsizók úgy vannak kiképezve, hogy akár több hetet is túléljenek a tankban anélkül, hogy kijönnének a járművükből.

Erre azért van szükség, mert a Gázai övezetben bármilyen irányból lőhetnek rájuk. 

Túszok kiszabadítása

A jelenlegi hadműveletet az is bonyolítja, hogy a palesztin terroristák több, mint 100 izraelit hurcoltak át a Gázai övezetbe, akiknek kiszabadítása prioritás a zsidó állam számára. Az izraeli információk szerint a legtöbb tússzal együtt a mobiljaikat is elvitték. Az izraeli hatóságok több túsz rokonait arra kérték: ne hívják fel az elrabolt rokonaikat. 

Mikor 2014-ben Izrael bevonult Gázába, a hadsereg elkerülte az övezet menekülttáborait, és a legsűrűbb területeket – írja a CNN tudósítója, aki hozzáteszi: 

nagy az esélye annak, hogy a túszokat olyan helyeken őrzik, amelyeket korábban elkerült az izraeli hadsereg. 

Nem véletlenül beszélnek a katonai vezetők több hónapos hadjáratról, mert mint a Negevben elmondták: egyetlen ház elfoglalása több tucat katonát igényel. Éppen ezért Izrael korábban igyekezett elkerülni az ilyen jellegű harcokat.

Ezt is ajánljuk a témában

Mecset fantom-Gázában. Saját fotó. 

 

A föld alatti harc

A gázai terep másik nagy kihívását az övezet alatti alagútrendszer jelenti. A Hamász az évek során dollármilliókat költött arra, hogy járatokat építsen ki az izraeli határ alatt. Ezeket a hadsereg nagyrészt felszámolta, és a föld alatt kiterjesztett kerítések építésével nagyjából sikeresen fel is számolta. Azonban Gáza alatt is építettek alagutakat, amelyeket a Hamász fegyverraktáraknak, bunkereknek, parancsnoki központoknak, valamint terroristák és fegyverek szállítási útvonalaként használ. 

Egy Hamász által épített terror-alagút felfedezett bejárata. Fotó: IDF

Éppen ezért a negevi „mini-Gázában” is van egy ilyen alagút, amelynek járata 160 cm magasságú, és bizonyos részeken még ennél is alacsonyabb, ami azt jelenti: a katonáknak görnyedve kell haladnia bennük. Ezekhez hasonló alagutakban bújnak el a terroristák, és az IDF arra is felkészült, hogy esetleg ott konfrontáljon velük.

Az alagutak bejáratait, sok esetben, szintén lakóövezetek alatt rejtette el a Hamász. 

Bár Izrael évek óta készül arra, hogy esetlegesen be kell vonulnia a Gázai övezetbe, nagyon nehéz megmondani, hogy ha megteszik, mi vár ott rájuk. 

(Nyitókép: Izraeli katonák október 9-én a gázai határ közelében /Ilia Yefimovich/Getty Images)

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Oszodibeszed
2023. október 12. 13:00
Ahogy elnézem, a palesztinok meg minikibucokban gyakorolták a rituális kisded- és asszonygyilkolások "hősies" végrehajtását.
Proxima Centauri
2023. október 12. 12:54
Ahogy a világtérképet elnézem, rohadt messzire van Makótól Jeruzsálem. Még Ogyesszától is messzebb.
szerintem-2
2023. október 12. 11:55
Tehát már hosszú évek óta készültek Gáza lerohanására és megszállására, csupán az ürügyre vártak hogy ezt megtehessék. Kösz az infót. Azt mondjuk nem egészen értem, hogy mit is fognak kezdeni az újabb megszállt területen az ott élő 2,5 millió arabbal a zsidók.
gacsat
2023. október 12. 11:15
Izraelnek (ott) nincs távolabbi jövője. Nekik mindig győzni kell. Az araboknak csak egyszer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!