Ez történik velünk a sok rossz hír hatására

2023. november 06. 10:23

Kutatások szerint egyra nagyobb mennyiségű negatív hírt fogyasztunk, legyen szó akár háborúról, járványról, természeti katasztrófáról vagy a klímaválságról. Megnéztük, mindez, hogyan hat ránk.

2023. november 06. 10:23
Bárdos Tamás

A koronavírus-járványt az ukrajnai háború követte, majd jöttek a földrengések, természeti katasztrófák, sőt, a múlt hónapban már a Közel-Keleten is háború tört ki. Nem véletlen, hogy a közösségi média is megtelt a nyomasztó, lehangoló eseményekkel.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi az a doomscrolling?

A doomscrolling azt jelenti, hogy folyamatosan görgetjük a rossz híreket, még akkor is, ha azok elkeserítenek minket. A kifejezés a „doom”, valamint a „scrolling” szavakból származik. Az első katasztrófát, pusztulást, míg az utóbbi pedig görgetést jelent.

Miért olvasunk rossz híreket?

A kutatók szerint az emberek hajlamosak negatívan gondolkodni. Több alkalommal is kimutatták már, hogy még a kritika is erősebb hatással van a viselkedésre és a megismerésre, mint a dicséret. Ez azonban ugyanúgy vonatkozik a rossz hírekre is: a negatív hírek erősebb hatást fejtenek ki az emberekre.

E jelenségre az evolúcióbiológia képes megfelelő választ adni. „Az agy gyorsabban, jobban és intenzívebben dolgozza fel a negatív szavakat, ez azt jelenti, hogy jobban emlékszünk rájuk, mint a pozitív kifejezésekre” – mondta Maren Urner neurológus.

A kutató szerint az ősember számára létfontosságú volt, hogy minden üzenetről értesüljön, amely jelzi, ha veszélyben van.

A tudós szerint az információk szisztematikus gyűjtésével szeretnénk segíteni a bizonytalanság legyőzésében, hiszen mindig fel akarunk készülni a ránk váró veszélyekre. Nem véletlen tehát, hogy minél több rossz hírt fogyasztunk, annál felkészültebbnek érezzük magunkat.

Hogyan hatnak ránk a negatív hírek?

A negatív hírek rendszeres olvasása hasonló függőséget okoz, mint a szerencsejáték. Folyamatosan görgetjük a híreket, majd izgatottan várunk, hiszen nem tudjuk, hogy mi fog következni.

Az agyunk ennek következtében folyamatosan termeli a dopamint, ezért még több negatív hírt akarunk fogyasztani.

A nyomasztó hírek miatt azonban könnyen kimerültnek, feszültnek, ingerlékenynek, rosszkedvűnek érezhetjük magunkat, és akár még alvászavartól is szenvedhetünk. Ezen a ponton lép működésbe a kortizol nevű „stresszhormon”. Amikor stresszesnek érezzük magunkat, a kortizol segíthet abban, hogy átmenetileg produktívabbak és aktívabbak legyünk. A kortizol megemelkedett szintje azonban huzamosabb ideig káros lehet. Nyilvánvaló, hogy az emberekre másképp hat a rossz hírek olvasása.

A kutatók kimutatták, hogy a negatív hírek fogyasztása miatt a poszttraumás stressz szindrómában szenvedőkhöz hasonló tüneteket produkálnak az emberek. Ezek közé tartozik a depresszió, szorongás, valamint a stressz is.

Mit tehetünk a lelki egészségünk megőrzése érdekében?

Naprakésznek lenni rendkívül fontos, ez azonban még egyáltalán nem jelenti azt, hogy egész nap követni kellene az eseményeket.

Praktikus saját magunk számára megszabni, hogy mikor és mennyi hírt olvasunk el.

Sok esetben elég lehet mindössze 20-30 perc hírfogyasztás délutánonként. Rendkívül fontos az is, hogy csak megbízható oldalakat kövessünk, és próbáljuk meg elkerülni a szenzációhajhász címeket. Érdemes arra is törekednünk, hogy közvetlenül lefekvés előtt már ne olvassunk híreket.

***

A nyitókép illusztráció. Fotó: MARTIN BARRAUD / CAIA IMAGE / SCIENC / NEW / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. november 06. 11:42
https://youtube.com/shorts/MBcvMYpXREg?si=P8xYNiDhTqAzE2X-
connorj
2023. november 06. 11:41
https://youtube.com/shorts/AhHiwMUdTJ8?si=rMf0K_Khb1nMYrUe
connorj
2023. november 06. 11:41
https://youtube.com/shorts/p_ijEPg6wOE?si=ftYjktVHc__cZ4ar
connorj
2023. november 06. 11:41
https://youtube.com/shorts/taKQnNvFEFw?si=-I3kbrDOKgQHHOyO
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!