Forrong Spanyolország a baloldal és a katalánok kiegyezése miatt

2023. november 13. 16:36

A spanyol jobboldal az utcára vonult, miután Pedro Sánchez miniszterelnök megegyezést kötött a katalán szeparatistákkal. Csak Madridban 80 ezer ember tüntetett.

2023. november 13. 16:36
null

Tízezrek tüntettek Spanyolországban vasárnap Pedro Sánchez miniszterelnök azon terve ellen, hogy amnesztiát adna a katalán szeparatistáknak – számolt be a Politico. 

Sánchez a múlt héten írta alá a vitatott megállapodást, miután a katalán szeparatista Együtt Katalóniáért (Junts) párt támogatásáról biztosította a Spanyol Szocialista Munkáspártot (PSOE) az új kormány megalakításához.

A megállapodás négy hónappal azután jött létre, hogy a spanyol választásokon egyetlen párt sem szerzett többséget a parlamentben. 

Mint korábban a Mandiner is megírta: a választást eredetileg az Alberto Núñez Feijóo vezette PP nyerte, de nem volt meg a parlamenti többsége még Santiago Abascal Vox pártjával együtt sem. A második helyen végső PSOE ezután lázas tárgyalásokba kezdett a régiós pártokkal, elsősorban a baszkokkal és katalánokkal. Ennek a következménye lett a katalánokkal való egyezség. 

A megegyezés azonnal tüntetéseket váltott ki és több igazságügyi csoport is bírálta. A tüntetések fő szervezője a konzervatív ellenzéki Néppárt volt, és a madridi hatóságok becslései szerint 80 ezren vonultak utcára a fővárosban, és más városokban is tartottak tüntetéseket.

A Junts párt támogatásáért cserébe Sánchez szocialistái beleegyeztek abba, hogy törvényjavaslatot terjesztenek elő, 

amely általános amnesztiát biztosít mindenkinek, aki részt vett a 2017-es sikertelen katalán függetlenségi népszavazásban. 

Az alku tartalmaz egy egyelőre meg nem határozott javaslatot egy jogi reformra, amely a kritikusok szerint a spanyolországi igazságszolgáltatás függetlenségének aláásásával fenyeget.

Barcelonában 6 ezren tüntettek, míg Granadában 30 ezren, Sevillában pedig 50 ezren – jelentette a Reuters a helyi hatóságokra hivatkozva. További tüntetések zajlottak többek között Malaga, Palma és Valencia városában.

A tervek szerint Pedro Sánchez miniszterelnök újbóli beiktatására a héten kerülhet sor. 

Nyitókép: OSCAR DEL POZO / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. november 14. 01:06
a JOBBOLDAL már csak ilyen. Pocsék a programjuk, és ha a spanyolok ezért leszavazzák őket, akkor nem képesek férfimódra elismerni a vereségüket.
Tommaso
2023. november 14. 01:05
Nem forrongani kell, tetszetttek volna több szavazatot szerezni. Ezt csinálták Orbánék is, a vesztett, 2002-es választások után. A JOBBOLDAL képtelen emberi módon vesziteni, és képtelen fair módon nyerni. Csak úgy győzhetnek, ha a saját képülkre egyoldalúan átformálják a választási szabályokat, és több százezer magyar állampolgárnak (szinte) ellehetetlenitik a voksolást. Mig más magyaroknak túlságosan könnyűvé, ellenőrizhetetlenné teszik, hiszen ezeknek még a személyazonosságukat sem kell igazolniuk a voksoláskor.
5m007h 0p3ra70r
2023. november 14. 00:38
>>>Tommaso 2023. november 13. 20:08 Nem forrongani kell, tetszetttek volna több szavazatot szerezni.<<< 2022.04.03. után ezt elfelejtetted közölni magaddal és az elégedetlenkedő elvtársaiddal szefóska.
5m007h 0p3ra70r
2023. november 14. 00:35
>>>Az alku tartalmaz egy egyelőre meg nem határozott javaslatot egy jogi reformra, amely a kritikusok szerint a spanyolországi igazságszolgáltatás függetlenségének aláásásával fenyeget.<<< Nem gond. Komcsik is, és sem magyarul, sem lengyelül nem tudnak. Engedély megadva a központból, lehet ásni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!