Több helyen is meg kell ismételni a választást Szerbiában

2023. december 20. 20:45

Összesen 12 240 választópolgárnak kell ismét a szavazóurnák elé járulnia jövő szombaton.

2023. december 20. 20:45

Szabálytalanságok miatt 28 szerbiai szavazóhelyiségben megismétlik december 30-án a köztársasági parlamenti választást – közölte szerdán az országos választási bizottság (RIK) Belgrádban. A RIK tájékoztatása szerint összesen 12 240 választópolgárnak kell ismét a szavazóurnák elé járulnia jövő szombaton 7 és 20 óra között.

A december 17-i választást a voksok 46,7 százalékának megszerzésével a Szerb Haladó Párt (SNS) nyerte meg.

A második helyen az ellenzéki Szerbia az erőszak ellen nevű lista végzett a szavazatok 23,69 százalékával. Az eddigi kisebbik kormánykoalíciós partner, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) lett a harmadik 6,55 százalékkal.

A választási bizottság előzetes eredményei alapján az országgyűlésbe bekerült még a jobboldali Remény koalíció (5,02 százalék), és a civilekből álló, A nép egy hangja nevet viselő lista (4,68 százalék). A testület eredményei alapján öt nemzeti kisebbségi párt jutott be a parlamentbe. Az albán kisebbségnek egy, a bosnyák kisebbségnek – két listáról – öt, az orosz kisebbségnek egy, míg

a Vajdasági Magyar Szövetségnek hat politikusa kerülhet be a parlamenti patkóba.

A szerbiai jogszabályok szerint a választás végleges eredményeinek kihirdetését követően harminc napon belül kell megalakulnia a parlamentnek, és a parlament alakuló ülését követően kilencven napon belül kell felállnia az új kormánynak. A Szerb Haladó Párt még nem közölte, kit javasol miniszterelnöknek.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. december 21. 09:46
A vétotlan köpcös geci csicska haverjai pásztorral hozták a szokásos formájukat. No de mit is várhatnánk az aljas, magyargyilkos, rabló rácoktól? Ezt. Orbán lajkolja őket!
lacika-985
2023. december 21. 07:16
Remélem nem a ballib csürhe kezd mozgolódni ..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!