Elkezdte építeni ukrajnai üzemét a Bayraktar gyártója

2024. február 06. 20:27

Az 500 főt foglalkoztató gyár évente 120 drónt fog tudni előállítani.

2024. február 06. 20:27

A Bayraktart is gyártó török Baykar dróngyártó cég elkezdte felépíteni ukrajnai üzemét Kijev határában. A gyárban ötszáz embert fognak foglalkoztatni Bayraktar TB2, vagy TB3 pilóta nélküli harci repülőgépek gyártására – közölte kedden a vállalat vezérigazgatója. A Bayraktar drónok világszerte ismertté váltak, miután jelentős szerepet játszottak a szíriai, a líbiai, a hegyi-karabahi, illetve az ukrajnai konfliktusban. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Baykar 2018 óta mintegy 30 országban – egyebek között Ukrajnában, Etiópiában, Líbiában és Azerbajdzsánban – értékesítette TB2-es típusú drónjait a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) szerint. Haluk Bayraktar vezérigazgató a rijádi globális védelmi kiállításon a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az üzem épületének felépítése még mintegy 12 hónapot vesz igénybe. „Az ukrajnai üzem nagy lesz, mintegy ötszáz embert tervezünk ott foglalkoztatni” – tette hozzá. 

Haluk Bayraktar megjegyezte, hogy 

az üzem évente 120 drónt fog tudni gyártani, 

de még nem döntötték el, hogy a TB2, vagy TB3 változatból. A vállalatigazgató hozzátette, hogy elképzeléseik szerint Szaúd-Arábiában is elkezdik a termelést két éven belül. A cég tavaly júliusban jelentette be „Törökország történetének legnagyobb védelmi megállapodását” Rijáddal, amelynek keretében egy másik fajta harci drónból, a Bayraktar Akinci típusból adnak el a szunnita királyságnak.

(MTI)

Nyitókép: Baykar / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2024. február 07. 09:47
Baj raktár lesz abból!
Krupp Skya
2024. február 07. 09:02
Hát már annyi a baj Ukrajnában hogy raktárt építenek neki?
luisbathhelena
2024. február 07. 06:37
120/év? Hát ez kva kevésnek tűnik ebben a háborúban.... és nem is a legkorszerűbb. Miután fölépül valszeg elég egy akármilyen drága preciziós csapás
Dorset Naga
2024. február 06. 23:23
A dróngyártás utolsó mozzanata a kalibrálás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!