Új szankciókkal, kamupénzzel és nagy szavakkal keserítené meg Putyin számára a győzelem ízét az EU

2024. március 18. 18:49

A litván külügyminiszter szerint ennél többet nem tudnak tenni, kifogytak a hadisegélyből és a szankciókból.

2024. március 18. 18:49
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Nyitókép: GAVRIIL GRIGOROV / POOL / AFP

Ma délelőtt 10:30-tól ültek össze Brüsszelben az EU külügyminiszterei és Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő, hogy megbeszéljék, miként büntessék meg Vlagyimir Putyint Alekszej Navalnij haláláért és az elcsaltnak tartott elnökválasztásért. A dpa értesülései szerint az új szankciókat el is fogadta a külügyminiszterek tanácsa.

Szimbolikus lépésekről, az orosz igazságügyi és büntetés-végrehajtási rendszer dolgozóira kivetett személyi szankciókról lehet szó.

A miniszterek erről elvi döntést tudtak ma hozni, előkészítendő a jogi kötőerővel is bíró végleges döntést, melyről majd hivatalos bejelentés is születik.

Döntöttek a miniszterek emellett az új Ukrajna Támogatási Alap ötmilliárd eurójáról is, ami – mint azt csütörtökön megírtuk – voltaképpen egy kommunikációs trükk: bár formálisan új támogatásról van szó, a gyakorlatban az alapot a Németország által javasolt szabályok szerint hozták létre, melyek mentén a tagállamok elszámolhatják az ötmilliárd eurós keretösszeg terhére a korábban bilaterális alapon nyújtott haditechnikai támogatást.

Így Ukrajna ebből a keretből várhatóan egyetlen fillér olyan támogatást sem kap, amelyet eddig már ne kapott volna meg, puszta átcímkézésről van szó.

Ezt is ajánljuk a témában

Az EU emellett dörgedelmes közös nyilatkozatot is kiadott, melyben elítélte az „úgynevezett választások” megtartását Ukrajna Oroszország által megszállt részein, melyeknek eredménye számukra „semmis és érvénytelen, és nem lehet semmiféle jogi következménye”.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel az X-en már az urnanyitáskor gratulált Vlagyimir Putyin győzelméhez. „Szeretnék gratulálni Vlagyimir Putyinnak földcsuszamlásszerű győzelméhez a ma kezdődő választásokon. Nincs ellenzék. Nincs szabadság. Nincs választás” – írta a belga politikus.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter Brüsszelben a külügyminiszteri tanácsról elmondta: „a Navalnij-szankciókat” elfogadta a testület, és beszéltek a 14. szankciós csomagról is, de

„már nem tudom megállni, hogy ne ironizáljak: arról fogunk beszélni, hogy mit nem tudunk csinálni. Nem tudunk nagy új szankciós csomagot elfogadni, nem tudunk további katonai támogatást elfogadni Ukrajna számára”,

hiába próbálkozik Landsbergis kollégái meggyőzésével. 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stingary76
2024. március 18. 22:03
Nahát, az USA meg a Nyugat tudja, hogy Putyin ölette meg Navalnijt, de azt nem tudják, hogy ki robbantotta fel a gázvezetékeket, meg azt se, hogy ki ölette meg Kennedy elnököt, stb.
falcatus-2
2024. március 18. 21:10
Boruss Demeterzsocc44 2024. március 18. 20:31 Ugyanakkor a tartózkodási ideje a légkörben jóvel rövidebb, kb. 10 év, míg a CO2-é 150 év (légköralkotó gáz..." Szamárság, (tudom, hogy az IPCC ezt hazudja) de szívesen olvasnám a bizonyítást. Az éves CO2 forgalom az óceán felszín és a légkör között nagyjából ötszöröse az éves antropogén CO2 kibocsátásnak. Henry-törvény !
elfújta az ellenszél
2024. március 18. 21:05
"ARRÓL FOGUNK BESZÉLNI, HOGY MIT NEM TUDUNK CSINÁLNI. NEM TUDUNK NAGY ÚJ SZANKCIÓS CSOMAGOT ELFOGADNI, NEM TUDUNK ..." Aki levágta a pöcsét, ne akarjon másokat nemi erőszakkal fenyegetni
falcatus-2
2024. március 18. 21:01
zsocc44falcatus-2 2024. március 18. 19:44 Míg az LNG elégetésekor metan szabadul fel. A metán 21x erősebb üveg hatású gaz, mint co2. ..." Drága észkombájn barátunk, az LNG(Liquid Natural Gas) cseppfolyósított természetes metán =CH4, ha ezt elégeti és metán keletkezik, amelyik 21x erősebb ÜHH gáz, mint mielőtt elégették, Kendnek az IPCC-ben a helye. Mentő kérdések: hogy csinálja a CH4, hogy 21x erősebb a 0 -nál? Tökkel ütött barátunk, mennyi a CH4 koncentrációja a légkörben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!