Helyreállíttatják Nagy Heródes erődjét

2010. december 23. 10:39

Izrael helyreállíttatja Ciszjordániában a Heródiumot, az i.e. 37 és i.e. 4. között uralkodó Nagy Heródes erődjét. A több millió dolláros terv ellen tiltakoznak a palesztin oldalon.

2010. december 23. 10:39

Kedden Izrael bejelentette: 4,5 millió dolláros ráfordítással állítják helyre a Heródiumot, mint olyan helyszínt, amely a zsidó történelmi örökséghez kapcsolódik. Nagy Heródes erődje az uralkodó téli palotájaként épült Jeruzsálemtől 12 kilométerre délre, a Holt-tengerhez vezető út mentén, egy 758 méter magas dombtetőn.

A másik oldalon viszont tiltakoznak: a ciszjordániai történelmi-építészeti emlékek a palesztin örökség részét képezik, nem pedig Izraelét - állítja Hasszán Khatib, a Palesztin Hatóság szóvivője. Izrael idén februárban vett fel néhány ciszjordániai helyszínt, beleérve a Heródiumot a nemzeti örökségi listára.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Claypool
2011. január 08. 23:50
Azért ne sirassuk a zsidókat , levitársak! Ilyen alapon követelhetnénk az orosz gázvagyon jelentős részét! Azt meg kikérem magamnak , hogy olyan megátalkodott hülyének tartson bárki is , hogy a cigányok iránt érzett , feltételezett ellenszenvemre apellálva próbáljon szimpátiát ébreszteni bennem Izrael állam iránt.
porkolab
2010. december 30. 15:13
nade a királyságot mikor állítják vissza?
M.Sauvage
2010. december 25. 22:16
"az i.e. 37 és i.e. 4. között uralkodó Nagy Heródes..." Mióta az átkos rendszer a pokolra szállt azóta a helyes (és hivatalos) írásmód az évszámoknál a Kr.e. és Kr.u. Az egy komcsi agyszülemény h időszámításunk előtt... időszámításunk Krisztus születése. Apropos: Boldog Karácsonyt!
de karatna
2010. december 24. 15:20
-------------------------------------------------------------------------- A másik oldalon viszont tiltakoznak: a ciszjordániai történelmi-építészeti emlékek a palesztin örökség részét képezik, nem pedig Izraelét - állítja Hasszán Khatib, a Palesztin Hatóság szóvivője. Izrael idén februárban vett fel néhány ciszjordániai helyszínt, beleérve a Heródiumot a nemzeti örökségi listára. ---------------------------------------------------------------------------- Téved Hasszán Khatib,! A Biblia földjének történelmi emléke az izraeli zsidó népet illeti. Mivel az edomita nagy Herodes, kora kiemelkedő szellemiségű uralkodója, a zsidó nép királya volt ezért nem fogadható el az, hogy e területre sokkal később érkező nomád arab törzsek leszármazottjai bármilyen jogon igényt tartsanak ezen a területen lévő, nem az ő múltjához kötődő történelmi emlékhelyekre! Ez olyan mintha a Pest megyei Ócsán esetleg többségbe került gyülevész cigányság kijelentené, hogy az ő történelmi emlékhelyük az ócsai templom vagy odébb az egri vár! Mindent el kell követni, hogy ez ne forduljon elő, lám az izraeli zsidóság is menyit szenved az ott elszaporodó nomád arabok leszármazottjai miatt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!