Alföldi felvásárlók Tokaj-Hegyalján: rabolják a szőlőt?

2012. október 15. 16:00

A tokaji borvidéken szeptember elején még azelőtt felvásároltak egy jókora mennyiségű szőlőt az alföldi cégek, mielőtt az teljesen beért volna — a Tokaj Kereskedőházat irányító Kiss István ezért a borvidék „kirablásáról” beszélt. Az alföldiek visszautasítják a kifejezést, ők egyébként is csak a fagykár okozta terméskiesést pótolják a felvásárolt szőlővel.

2012. október 15. 16:00
Bukovics Martin

A szőlőfelvásárlás nem ördögtől való dolog. (Különösen nem, ha a felvásárló nemcsak a feldolgozáskor látja a szőlőt, hanem metszéskor és a különböző zöldmunkák idején is ellenőrzi a területet. Az ilyen hozzáállás azonban elég ritka még.) Számos olyan kistermelő gazdálkodik az ország borvidékein, akinek bár vannak szőlőterületeik, bort nem palackoznak belőle. A termés ilyenkor kisebb-nagyobb felvásárlóknál landol, akik a szőlőt jellemzően súlya alapján árazzák be – így nem a minőség, hanem a mennyiség az, ami az árat alakítja, és ez a szemlélet jelenik meg a gazda szőlőjében is.

Ezért van az, hogy míg az élvonalba tartozó borászatok saját területeiken megfelelő metszéssel és zöldszürettel tőkénként csak 5-10 fürtöt hagynak a minél jobb borminőség és koncentráció érdekében, addig a mennyiségre termelő gazdáknál a húsz fürt is simán megvan egy tőkén, extrém esetekben ennél is jobban terhelik a szőlőt. Arról nem is beszélve, hogy sokan a szerves trágyát is a terroir részének gondolják, ami szintén megdobja a szőlő termését — néha még a borból is kiérezni.

A jellemző tokaj-hegyaljai fajták,

a furmint és a hárslevelű 17-18 mustfokkal érnek be (igazán szép bort azonban 20 mustfok körül adnak). Ha ezen érték alatti szőlő érkezik a borászatokhoz, a legtöbben cukor hozzáadásával javítják fel az alapanyagot. A zsákos napfény használatával el lehet kerülni egy rosszindulatú erjedés beindulását, növelni lehet a potenciális alkoholtartalmat, és így a bor tartósságát. A must cukrozását csak az alacsonyabb borminőségi kategóriákba szánt termékeknél engedélyezi a bortörvény — de csak a szüret évében. Az édesített must legfeljebb 19,5 mustfokos lehet, és maximum hárommal lehet emelni az eredeti mustfokon. Egyes feltételezések szerint a tokaji alapanyag az alföldi felvásárlóknak csak a savtartalom és az illatanyag miatt kell — pezsgőbe.

Mint azt az idei szőlőfelvásárlásokra jól rálátó forrásunktól megtudtuk: az alföldi cégek mérlegein augusztus végén, szeptember elején megfordult olyan szőlő is, ami 14-15 mustfok közötti értéket mutatott. Amelyik termelő szeptember közepén vitte a szőlőt, az 15-17 mustfokot ért el, szeptember végén és október elején 17-20 mustfoka volt a termésnek, október közepén pedig már 20 mustfok feletti a felvásárolt szőlő átlagos mustfoka.

A Mandiner.bor információi alapján

volt olyan alföldi szőlőfelvásárló cég, aki a 16 magyar mustfok alatti szőlő kilójáért 97,5 forintot adott, a 16 magyar mustfok feletti szőlőért pedig 102,5 forintot. A Tokaj Kereskedőház idén a 19 mustfok alatti szőlő kilójáért 90 forintot, a 19-21 fok közötti szőlőért 100 forintot, a 23 mustfok feletti alapanyagért 130 forintot fizet a kistermelőknek, az ún. prémium minőségű szőlőért pedig 150 forintot. Ezen árak alapján jobban megérte a gazdáknak az alföldi cégekhez vinni a szőlőt: korábban jutottak pénzhez, és még többet is kaptak.

Az Észak-Magyarország napilapban még szeptember 11-én megjelent egy cikk, melyben Kiss István, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója látva ezt a helyzetet arról beszélt, hogy „tulajdonképpen a más borvidékekről érkező felvásárlók mintha »kirabolnák« a borvidéket  abban az értelemben, hogy olyan stádiumban vásárolják fel a szőlőt, amikor az még nem érte el a teljes érettségi állapotát”. Kiss István mondanivalóját súlyosbítja, hogy közben kis mértékben bár, de megjelent a borvidéken az aszúsodás, így a rengeteg korán leszüretelt területről már nem lehet szedni aszúszemeket.

Az alföldiek nem hagyták annyiban,

és nyílt levélben válaszoltak, melyben megemlítik, hogy a 19 mustfok alatti szőlőre a Tokaj Kereskedőház is hirdetett felvásárlási árat: „Lehet, hogy az a gond, hogy a Duna Borrégió felvásárlói magasabb árat fizetnek? De akkor miért is beszélünk kirablásról? A Duna Borrégió szőlőfelvásárlói egy kicsit árfelhajtó szerepet töltenek be más borvidékeken annak érdekében, hogy alapanyagot biztosíthassanak a maguk számára.”

A Szőke Sándor és Kisari István által jegyzett szeptemberi 28-i nyílt levélben arról is szó esik, hogy nem olyan régen a tokaji borvidék határozottan megtiltotta szőlőfelvásárlók tevékenységét területén: „Még a határozat évében olyan katasztrofális szüreti idő köszöntött a borvidékre, hogy az egész termés veszni látszott. Bizony akkor nagyon sűrűn csörgött a telefon, hogy ne vegyétek komolyan a határozatot, küldjétek a felvásárlókat, és közös erőfeszítéssel mentsük a termést!”

Ezt Kiss István sem hagyhatta

válasz nélkül. A Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója szintén nyílt levélben arra hívta fel az alföldiek figyelmét, hogy a korai szőlőfelvásárlás miatt gyakorlatilag eltűnik a szőlő, mielőtt az beaszúsodhatna: „Természetesen megérteni illik és kell, hogy a katasztrofális fagykárok miatt elengedhetetlen termékalapot vásárolnia a Duna Borrégiónak. (...) Remélem, egyetérthetünk abban, hogy az idei intenzitású külsős felvásárlás nem segítette annak a minőségű szőlőnek a betakarítását, amiről Tokaj nevezetes. Hiszen sokuknak ismerős lehet az a mondás, hogy akár szőlő akár kár, Simon-Júda a határ.”

A Mandiner.bor által megkérdezett tokaj-hegyaljai borászok szerint nagy aszúmennyiség akkor sem lenne idén, ha az alföldiek nem vásároltak volna fel szőlőt. Kimondottan jó aszús év esetén hektáronként 9-10 mázsa aszúszemet lehet szüretelni, ez nagyjából azt jelenti, hogy ilyenkor a borvidéken 30 ezer mázsányi aszú képződik. Idén nem hallani arról, hogy bárki is vásárolna fel aszúszemet — bár több pincénél is mondják, hogy szőlőikben megjelent a botritisz.

Ha a következő napokban, hetekben marad a szárazság, és nem lesz nagyobb eső, van esély arra, hogy aki kockáztatott, és a tőkén hagyta a fürtöket, kiszedhet belőlük jó minőségű aszúsodott szemeket. Ha viszont jön egy nagy eső, az elmoshatja az egészet.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Grüezi
2012. október 18. 23:58
Azért a Tokaji kereskedőház nem a 300Ft-os borairól ismert, igazán megengedhetnék maguknak, hogy a kannás borvidék fölé ajálnjanak... Ha erre is smucigok akkor meg megy a rinyálás, hogy kirabolják őket...
ciseaux
2012. október 18. 23:54
Aki a tokajiak közül az alföldieknek árulja a....Hiába vagyok paranoiás borimádó, mikor 1 liter 12 éves Ballentine's olcsóbb, mint egy liter jó magyar, tokaji, stb. bor...Mikor arról szólt a szüreti dal, hogy az EU azért fizet, hogy pusztítsuk az ültetvényeinekt, mert túl sok a szőlő...???? Mazel Tov! Most mindenkit és hátulról....Cheers4Ull!
kukagyerek
2012. október 16. 12:30
"Alföldi felvásárlók Tokaj-Hegyalján: rabolják a szőlőt?" Megvették, vagy nem? Akkor miért vonyítanak a tokajiak?
vero1_
2012. október 16. 11:35
lehet, hogy a kerskedőháznak is 110 forintot kellett vona kínálni kilónként, fokolás nélkül mint másoknak? akikkel hónapok óta le vannak "szerződve" azok sem viték nekik. de milyen szerződés az, amiben NINCS ÁR? csak akkor írják bele, mikor már látják, hogy a felvásárló konkurrencia mennyit ígér. akkor is egy kicsit kevesebbet. volt év, mikor csehországba vitték a kaminonok a tokaji szőlőt gyümölcslének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!