Kezdődik az Anilogue filmfesztivál

2012. november 14. 10:05

A jövő szerdán kezdődő Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált 2003-ban azért hívták életre, hogy a világ animációs filmfesztiváljainak győztes produkcióit a budapesti közönség is megismerhesse.

2012. november 14. 10:05

A Ráncok című egészesetés spanyol animációval nyílik meg november 21-én, szerdán Budapesten tízedik alkalommal az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. A fesztivált 2003-ban azért hívták életre, hogy a világ animációs filmfesztiváljainak győztes produkcióit a budapesti közönség is megismerhesse. A cél maradt, a tizedik fesztiválra is olyan filmeket válogattak össze, amelyekkel a nézők egyébként sem a mozik programjában, sem a tévécsatornákon nem találkozhatnának – mondta el Liszka Tamás fesztiváligazgató a kedden az Uránia filmszínházban tartott sajtótájékoztatón. Mint hangsúlyozta: „a válogatás reprezentálja az animációs szakma világméretű mozgásait”. Az Anilogue programja hagyományosan Bécsben és Budapesten zajlik. Az osztrák fővárosban, ahol a fesztivál az ötödik évébe lépett, november 16. és 18. között vetítik le a filmeket, Budapesten pedig november 21. és 25. között láthatja azokat a közönség. A budapesti vetítések helyszíne az Uránia és a Toldi mozi lesz, Bécsben pedig a Top Kino és a Schikander ad helyet az animációs mustrának.

Az Anilogue fesztivál gerincét a két versenyprogram alkotja: a négy egészestés animációs film és a 27 rövidfilm külön mezőnyben indul a mustra díjaiért. Liszkai Tamás az idei egészestés animációk közül kiemelte az Örökbeadható című francia-belga koprodukciót Jung és Laurent Boileau rendezésében, mely idén elnyerte a legrangosabb nemzetközi animációs filmmustra, az Annecyi Animációs Filmfesztivál közönségdíját. A Farkasgyermekek című japán versenyfilm alkotóját, Mamoru Hsodát a fesztiváligazgató úgy mutatta be, mint az Anilogue „felfedezettjét”, mivel első egészestés animációjának premierje éppen a fesztiválon volt, azóta pedig már a legkeresettebb animációs rendező lett hazájában. A mezőny további két alkotása Ignacio Ferreras Ráncok című, számos fesztiválon díjazott filmje, amely egy nagysikerű képregény nyomán két, idősek otthonában élő ember barátságát ábrázolja, valamint Jean-Francois Laguionie A festmény című filmje, amelyben egy 1930-as évekbeli francia festő képeinek alakjai elevenednek meg.

A rövidfilmes versenyprogramba olyan, legfeljebb másfél éves európai produkciókat válogattak, amelyek nem hosszabbak húsz percnél. Két magyar alkotás is szerepel a mezőnyben: Ulrich Gábor Tulipán és Csáki László Nevem Fanos Farcsik című munkája. A fesztiváligazgató a független alkotóként dolgozó Ulrich speciális formavilágára hívta fel a figyelmet, Csáki László filmjéről pedig megjegyezte, hogy az ritka, kréta animációs technikával készült. Az egészestés animációk versenyének zsűrijében Miguel Gallardo, Pálfi Szabolcs és Vanja Andrievic ül, a rövidfilmes zsűriben pedig Bogdan Achimescu és Fritz Zoltán mellett Chintis Lundgren foglal helyet, aki egyúttal a fesztivál plakátját tervezte és szignálfilmjét is készítette. A fesztivál alatt számos kísérőrendezvény várja az érdeklődőket több kulturális intézet szervezésében. Az Uránia filmszínházban november 22-én nyílik meg Jirí Trnka, a cseh animációs iskola oszlopos tagja, és a 20. századi cseh művészet kiemelkedő alkotója születésének századik évfordulója előtt tisztelgő kiállítás. Mint a Cseh Centrum képviseletében Gál Róbert elmondta: Trnka három rövidfilmjét és a legsikeresebb művének tekintett Szentivánéji álom című egészesetés animációját is vetítik a fesztiválon.

A bábanimációkkal foglalkozó észt Nukufilm gyermekstúdiója november 25-én, vasárnap főleg a gyermekközönséget várja az Urániában megrendezésre kerülő workshopjain. Az Észt Intézet támogatásával megvalósuló két és félórás bemutatókon 10.30-tól előbb a 6-12 éves gyerekek, majd 14.30-tól a 13 éven felüli gyerekek és alkotó, játékos lelkű felnőttek ismerkedhetnek az animációs technikákkal. A Cervantes Intézetben november 22-én nyílik meg az Anilogue fesztiválhoz kapcsolódó animációs filmciklus, amelynek vetítésein a filmek spanyol nyelven, angol felirattal tekinthetők meg. A fesztivál díjait november 24-én szombaton, a mustra záróünnepségén adják át a háromdimenziós ParaNorman című produkció vetítése előtt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!