Nagy jégkár a tolcsvai szőlőkben

2014. május 28. 19:16

Száz hektárnyi területen verte el a szőlőt kedd délután egy jégeső Tokaj-Hegyalján. Az aszúsodás miatt fontos tolcsvai Kincsem- és Őrzés-dűlők a leginkább érintett területek, a hegyközség elnöke szerint innen már szüretelni se lehet majd.

2014. május 28. 19:16

Száz hektárnyi területen verte el a szőlőt a kedd délutáni jégeső Tokaj-Hegyalján, a kár felmérése tart, a gazdákat vélhetően több tízmillió forintos kár érte, mondta Csoma Ernő, a tolcsvai hegyközség elnöke szerdán az MTI-nek.

Csoma Ernő ismertetése szerint az intenzív felhőszakadás mintegy félóráig tartott, a helyenként borsó-, illetve cseresznye nagyságú jég 10-15 percig eshetett, van olyan szőlőterület, amely szinte teljesen károsodott. Mint mondta: leginkább Tolcsva és Sárazsadány térségében a leginkább aszúsodás szempontjából fontos Kincsem- és az Őrzés-dűlők károsultak. A tolcsvai hegyközség elnöke szerint jószerivel biztosra tehető, hogy innen szőlőt ősszel nem szüretelnek, és tartani lehet attól, hogy a jövő évi termés is veszélybe került, ugyanis a hajtások nagy részét is elverte a jég.

Csoma Ernő megjegyezte azt is: sok helyen a legfontosabb teendő most a gombafertőzés elleni permetezés, mert a nagy mennyiségű, jéggel párosult eső jelentősen, van, hogy végleg fertőzheti az ültetvényeket.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A_Haza Bölcse
2014. május 29. 12:39
tokajon mindig is volt minden olyan bor amit éppen a vevő kért,a 2014-es évjárat is kifogyhatatlan lesz majd
egysegelem
2014. május 28. 22:53
Sirjatok egy kis kozpenzert a kormanynal, hogy karpotoljon bennetek mert az nektek "jar".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!