Homola Szabolcs rögtön két új borozós helyet is nyitott Paloznakon

2015. július 12. 10:51

Két újdonsággal lepte meg magát az idei nyárra a paloznaki Homola Pincészet. Mindkettővel régi tervek váltak valóra: megnyitott a Homola Borterasz a szőlők között és a Sáfránkert Vendéglő a faluban. Elhívtak minket egy sajtóútra, mutatjuk, mit láttunk.

2015. július 12. 10:51

A Homola Borterasz kiváló nyári borozós helyszín, mert minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami ehhez kell, legfőképpen a panorámával: szőlőültetvényekkel, háztetőkkel és a Balatonnal. A szerdai szünnap kivételével egész nyáron lehet ide jönni borozni. A domboldal megmászása után a teljes Homola-borsort megkóstolhatjuk, mely a könnyebb, frissebb boroktól kezdve a komolyabb fehérborokon át a vörösekig tart.

Melléjük helyi termékekből álló tálakat ehetünk: tekeresvölgyi sajtok, az Őshonos Delikát kolbászai, szalámijai, különböző sonkái és házi kenyér. A borok pinceáron meg is vásárolhatóak. A mi kedvenceink a friss borokból a 100% rizling és 100% szürke elnevezésű könnyedebb, reduktív borok, a testesebb, Homola néven futó borok közül pedig a 2012-es Parti szellő, valamint a 2013-as kékfrankos voltak. A borokat az erdőbényei borász, Homonna Attila készíti Homola Szabolcs pincészetében. Ilyen egy hidegtál:

Elkezdődött a paloznaki étteremprojekt is

A Sáfránkert Vendéglő az egykori paloznaki Akác Étterem helyén nyílt meg. Ottjártunkkor éppen szerelték a mosdóban a vízvezetéket, és még egy balta is kint maradt a nagy építkezésben. A fogadtatásra és az ételekre azonban semmi panaszunk nem lehetett.

Homola Szabolcs elmondta: az étterem az átgondolt, minőségi fogások mellett egy laza, hétvégi, nyaralós, családi hely szeretne lenni, ahol az állandó fogások mellett lesznek táblás ajánlatok vagy éppen napi ebéd is. Ha ez Kerekes Sándoron, a séfen múlik, akkor egy percre sem kell aggódnunk. A fogások alapja itt a szabadtéri grillkonyha. Szmókerben sütik 5-6 órán keresztül a pecsenyekacsát, amit a tányérra kerülés előtt még egy picit meg is grilleznek. A sáfrányos citromos krumplifőzelék pedig tökéletes kombináció mellé. Lesz itt még kovászosuborka-krémleves, pisztráng Tapolcáról, újragondolt madártej. A fűszereket a saját fűszerkertből vágják le frissen.

Hasonló elv alapján rakják össze a borlapot is: a Homola-borok mellett más helyi és környékbeli pincék teszik teljessé a szortimentet. Mostanra már valószínűleg a vízvezeték is elkészült és a balta is a helyére került. Érdemes mindezt leellenőrizni például augusztusban a Paloznaki Jazzpikniken!

A szöveget köszönjük Homoky Dorottyának, a fotókat Bagi Péternek.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2015. augusztus 10. 18:26
Sajnálom a paloznaki Akác éttermet, finom, házias konyhája volt, hatalmas adagokat hoztak. De nyilván most a menő, ínyencekre – és velük együtt a sznobokra – fókuszáló helyek mennek. De nem akarok előre ítélkezni a Sáfránkert felett, majd kipróbálom.
heep
2015. augusztus 10. 18:26
Ekkora hírt! Mi tájékozatlan, buta hírfogyasztók meg a görög válsággal, az ISIS-el, a jelenkori népvándorlással vagyunk elfoglalva. Pedig az igazán fontos, hogy Paloznakon (437-en lakják) egyszerre két új borozó is nyílt. Azért egy májkezelő állomás sem ártana. Kedves mandi ezt ugye nem gondoltátok komolyan. Értem én, hogy ez így egy bújtatott reklám, így nem kell érte reklámadót fizetni. Csak a könyvelőtök trükkjét szeretném elkérni, hogy milyen jogcímen könyveli le az így szerzett bevételt. A cégemnél is hasznos lehet az ötlet.
Karbantartó9
2015. július 13. 13:40
Nagyon jó
Karbantartó9
2015. július 13. 13:38
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!