Újságot írnak a szoftverek

2015. november 08. 16:53

Ha az utóbbi időben sok online híroldalt olvasgattunk, nagy eséllyel futhattunk bele legalább egy sztoriba, ami nem ember, hanem számítógépes program munkája.

2015. november 08. 16:53

A világ legnagyobb hírügynöksége, az Associated Press negyedévente legalább 5 ezer ilyet generál, de bevételeiről szóló ismertetőkhöz a Forbes is előszeretettel alkalmaz szoftvereket.

Tény, hogy a megjelenő hírek egy része programok munkája, az viszont még mindig talány, hogy az olvasók hogyan reagálnak rájuk.

A Pennsylvania Állami Egyetem (PSU) kutatói nemrég végeztek felmérést a programok által írt újságcikkekről.

435 résztvevőnek mutattak meg három témakörben – egészségügy, pénzügy, politika – egy-egy cikket. Mindegyiket program jegyezte, de a megkérdezettek felének azt mondták, hogy ember, azaz valódi újságíró. Egyik felüknek azt is elújságolták, hogy a cikk a New York Times-ban, másik felének pedig, hogy a National Enquirerben jelent meg. (Persze nem ott jelentek meg.)

A kutatók megállapították, hogy a résztvevők jobban szerették a programok írta pénzügyi cikkeket, egészségügyi témákban viszont a valódi újságírók mellett álltak ki. Politikaiakban nem volt preferenciájuk.

„Úgy tűnik, nem érezzük túl kényelmesen magunkat, ha egészségügyi témákról programok tájékoztatnak. A megkérdezetteknek bizarr, hátborzongató érzéseik támadtak tőle” – jelentette ki a kutatást vezető Andrew Gambino.

Kidolgoztak egy, a résztvevők „kényelmetlenségi szintjét” mérő módszert is, amellyel azt tesztelték, mennyire zavarják őket a cikkeket író programok. Rákérdeztek, hogy milyen mértékben értenek egyet egy-egy megállapítással, és kiderült: azok, akik azt hitték, hogy programok írásait olvassák, sokkal elégedetlenebbek voltak, nagyobb bizalmatlanságot mutattak, furcsábban érezték magukat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!