Amerikai elnökválasztás: pocsék állapotban a hagyományos szavazógépek

2015. december 24. 12:00

2016 novembere ugyan messze még, de az amerikai elnökválasztással szokás szerint máris rengeteg médium foglalkozik. Technikai feltételeivel kevésbé, pedig a szavazógépek komoly frissítésekre, modernizálásra szorulnak.

2015. december 24. 12:00
Derek Major

A legtöbb állam minimum tízéves elektronikus érintőképernyős és optikai szkennelős, míg Florida, Kentucky, Massachusetts, New Hampshire, Texas és Virginia legalább 15 éves gépeket használ. Ezeket a szerkezeteket a betárcsázós internet korában vezették be, technológiájuk kb. ma is azon a szinten van.

Ezer sebből véreznek: az érintőképernyő nem mindig működik, a modemek kihagynak, meghibásodnak a memóriakártyák. És az internetbiztonságról még nem is beszéltünk!
Virginia állam a 2014-es választásokon vonta meg az engedélyt gépektől (AVS WinVote), amelyek már attól megbolondultak, hogy a közelükben egy önkéntes iPhone-ra próbált letölteni zenét. Végül az 1950 után „nyugalmazott” papír szavazócédulát kellett használniuk.

A Virginiai Információtechnológiai Ügynökség (VITA) folyamatos összeomlásokról, könnyen kitalálható és változatlan titkosítási kulcsokról, 2004 óta elmaradt frissítésekről és javításokról számolt be amellett, hogy a gépek őrzése sem felelt meg a biztonsági követelményeknek.

A VITA beszámolója óta több cég újított fel rendszereket, és a biztonsági problémákat is igyekezett orvosolni. A Blockchain Technologies a mostani gépeket úgynevezett blokklánc (block chain) megoldást használó megbízhatóbb, nyílt forrású rendszerekkel igyekszik helyettesíteni. A Microsoft egyes választásokon tableteteket és a számítási felhőt használja. Egy Microsoft Azure-alapú mobil-kompatibilis rendszert például az iowai kaukusz éjszakáján tesztelnek majd.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!