Jönnek a robotápolók

2015. december 10. 11:13

A lakosság elöregedése az Európai Unióban, Japánban és az Egyesült Államokban is egyre komolyabb demográfiai probléma. Robotok és más számítógépes technológiák sokat segíthetnek.

2015. december 10. 11:13
John Markoff

Orvosok és robotikusok szerint a következő években rengeteg új számítógépes, robotikai és internethez kapcsolódó újításra számíthatunk, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy idős személyek minél tovább megőrizzék függetlenségüket, megszokott környezetükben élhessenek. Hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülhetnek az őket segítő viselhető eszközök, intelligens lépegetők, szobai és otthoni szenzorok, virtuális és robotkísérők.

Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Alapítványa például az Illinois Egyetem egyik érdekes projektjét finanszírozza: a felsőoktatási intézmény kutatója, Naira Hovakimyan idősgondozó szerepkörben háztartási feladatokat kivitelező drónokat fejleszt.

A Microsoft korábbi vezetője, Tandy Trower személyek egészségi állapotát folyamatosan figyelő, tevékenységüket segítő, például a gyógyszer bevételére figyelmeztető, folyamatos szedését ellenőrző robottárson dolgozik.

Az Intel és kínai partnerek gépitanulás-alapú módszerekkel próbálnak viselkedési mintázatokat kimutató robottechnológiát fejleszteni. A gép szintén idősgondozóként funkcionál majd.

A kutatások egyik főcsapása a jellegzetes időskori betegségeket, például a demenciát megelőző megoldások kidolgozása.

Egyelőre úgy tűnik, Japán és az Európai Unió az Egyesült Államok előtt jár az időseket támogató technológiák fejlesztésében.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!