Terrorelhárítás: zsugorodik a szénakazal

2016. január 21. 17:00

A terrorizmus elleni küzdelemben egyre fontosabb szerephez jutnak az esetleges búvóhelyekről, fegyverraktárakról földrajzi profilt készítő szoftverek.

2016. január 21. 17:00

A terrorelhárításnak dolgozó technológusok búvóhelyeket és titkos fegyverraktárakat lokalizáló szoftvereket fejlesztenek. Ezek a programok komoly előrelépést jelentenek az eddigiekhez képest.

A kutatók meglévő térképszoftvereket módosítanak földrajzi profilkészítő, profilírozó programokká. A terrorelhárítás beléjük táplálja a bombázások és a szélsőséges csoportok szórólapjainak, grafitijeinek tér- és időkoordinátáit.

A programok az adott térség földrajzi viszonyainak, úthálózatának, etnikai térképének és törzsi szövetségek mintáinak együttes figyelembevételével dolgozzák fel, elemzik az adatokat.

Az amerikai hadsereg SCARE-S2 geoprofilírozó szoftverét Afganisztánban használják, a vancouveri ECRI Rigel Analystjével kilencvennél több hírszerző ügynökség dolgozik világszerte. Egy névtelenségét megőrző dán cég fejlesztése, az ArcGIS okostelefonos és más készülékek GPS-adatait elemzi.

Mivel a terroristatevékenység fokozódik, és a felderítendő helyszínek száma nő, a szoftverek a mainál is kritikusabb eszközök lehetnek a következő években.

Brent Smith, az Arkansas Egyetem kutatója szerint a technológia azokon a helyszíneken működik különösen jól, ahol vallási csoportok és földrajz szorosan kapcsolódnak egymáshoz, mint például Irakban. De ennek ellenére a nyugati országokban is hasznosak.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!