Adatközpont az óceánban?

2016. február 03. 12:25

Egyre költségesebb az adatközpontok hűtése. A Microsoft különleges, vízalatti alternatívát tesztelt. Elégedettek az eredményekkel.

2016. február 03. 12:25
John Markoff

Adatközpontokat költséges hűteni, nem ártana alternatív megoldásokat találni. A Microsoft kutatói ezen oknál fogva teszteltek egy különleges prototípust: az adatközpont többszáz méterrel az óceánfelszín alatt lenne.

A Natick projekt a számítások növekvő energiaigényére is keresi a választ. A rendszert vagy elektromosságot termelő turbinával, vagy ár-apály megoldással kombinálhatják.
Hajszáloptikával összekapcsolt hatalmas acélcsöveket helyezhetnek el az óceánfenéken, esetleg a felszín felett függesztenek ki óceánáramlat által hajtott turbinákkal működő kapszulákat.

A kapszulák tömeges termelésével az adatközpont 90 nap alatt beüzemeltethető, ami jelentős pénzmegtakarítást eredményezne. Az alacsonyabb késleltetés miatt a webszolgáltatások is gyorsabbak lennének.

A Microsoft 105 napon át tesztelt egy a vízfelszíntől kb. 10 méter mélyre helyezett acélkapszulát a kaliforniai partoknál. A rendszert a cég kampuszáról irányították, és a vártnál sokkal jobban működött. Semmiféle hardverhiba és szivárgás nem történt.

A kutatók a prototípusnál háromszor nagyobb vízalatti rendszert terveznek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!